Sunday, October 12, 2008

~~aku petani jaya~~

By azryn akmal | 9:31 PM | 0 Sweeties | Filed :
pagi sabtu ~ dlm pala aku dah set nak jadik pekebun jaya pagi2 ni. memandangkan bulan posa lepas aku mmg x sempat nak bersihkan belakang umah, so hari ni aku plan nak bersihkan apa yg patut. pening la jugak bile tgk rumput naik x tentu hala ni, rimas ;( belakang umah aku ni kira ok la jugak tanahnya, ape pun tanam insyaallah menjadi masalahnye cuma satu, yg nak tukang tanam tu, hehe..phm2 je lar, malas ya rabbi tp sejak pokok kacang panjang hubby aku menjadi (dpt la jugak bagi ofismate:)), so aku ingat lebih baik aku pun join sekaki, tanam la pape sayur la aku makan, dpt gak save duit beli sayur, mls nak kuar g kedai petik je la kat belakang, hehe…
habis je cabut rumput, aku terus pindahkan pokok kaktus aku yg aku beli kat cameron aritu, semuanya ada 7 jenis (rm10 jer..), ada 2 yg dah besar, so aku pindahkanlah, mudah2an dia besar lagi, dpt gak menyerikan suasana depan umah aku, hehe..selain tu, aku tanam jugak pokok bunga apa ntah, tgk2 dah berbunga atas tanah, agaknya angin kot yg terbangkan benih dia tup2 menjadi sampai kuar bunga, so selamat la jugak aku transfer dlm pasu, moga2 sihat walafiat la lepas nie..:)
selain pokok bunga, arini aku tanam benih terung & bendi, dulu pernah la aku tanam bendi tp sebab x jaga sangat, sayurnya x bape cantik, nak makan pun rasa was-was last2 aku cabut buang. skang ni yg tgh naik sayur kat umah aku ~ kacang panjang, pokok turi (masak lemak sodapppp!!), pucuk manis & pokok betik (depan umah pun ada ;)). sesekali terasa nak makan, aku petik je la, xyah susah-payah g kedai, paling koman pun diaorg jual seikat 50 sen ke singgit, so jimat la w/pun x byk tp jimat tenaga, wang & paling penting..minyak kete, hehe..
la ni, tempat aku br je berhenti hujan, sejuk2 la jugak..hubby aku pun br je sampai umah, so disebabkan xde aktiviti, aku bukak la blog ni, saja suka2 update, selalunya aku update kat ofis tp dah ada tenet kat umah ni senang la sket nak menulis, kalau kat ofis kang takut bos perasan daa..okla, aku nak mandi pasni, siap2 nak g pasar malam plak, bukan nak cari sayur tp nak cari ikan, hehe .. jimat beb kalu masak sendiri !!
chow!!

No comments:

Post a Comment