Wednesday, May 31, 2006

ntaHape2ntah

By azryn akmal | 12:48 AM | 0 Sweeties | Filed :
hari ni perjalanan sosioekonomi aku berjalan erm..leh la tahan..keje pun , ok2 jer. xde yg interesting, cume dpt job baru. biasakla, bos aku tgh semangat nak set-up lab. tp aku still maintain macam tu jugak. erm..nak kata hepi, x jugak tp mostly, aku mmg boring skang ni. sume serba x kena. dr pagi aku dah plan baikkk punyer, ari ni aku nak kua awal, mmg aku kena antar sample kat felda lab, tp lepas tu aku nak ronggeng ngan mak aku kat bandaar jap, sajer bwk dia jejalan, asyik terperuk kat umah, mau dia boring tahap cipan punyer..ok,thats all for today. sejak 2,3 ari ni aku xde idea nak share, ntah nape pala ni byk pikir mende lain kot. insyaallah ada masa aku tulis panjang2 lagi…adios!!

Tuesday, May 30, 2006

catatan sesimple mungkin

By azryn akmal | 3:15 AM | 0 Sweeties | Filed :
erm..ari ni hidup aku berjalan 50% lancar. memula melangkah masuk ke opis, kepala aku serabut dgn seribu satu macam keje yg tak setel, mmg tension. setelah stahun aku belajar carik duit sendiri, barulah aku tau betapa susahnya mak (& arwah ayah) aku nak mencari rezeki. sok2 dah ada anak, lagilah nak kena byk usaha, tul tak?! btw, tu saje aku nak share hr ni memandangkan jam pun dah lepas kul 6, pantang datuk nenek moyang aku blk slps kul 6.15, hehe..lgpun, mak aku ada kat umah, sian dia dok sorg2 kat umah tu..ok cow cin cau..adios amigos sayonara buh-buh bye n wassalam…

Sunday, May 28, 2006

KepUasAn Dlm HiDUp

By azryn akmal | 9:19 PM | 0 Sweeties | Filed :
pa erti kepuasan dlm hidup korg? ada keluarga bahagia, kerja yg baik dan gaji yg besar?? x dinafikan, kebanyakan dr kita memang mengidamkan itu semua tp boleh ke kita dpt dlm zaman skang ni?? bg aku, kepuasan aku hanya pada ketenteraman hati, itu saja. duit? mmg diperlukan tp ia bukan penentu kepuasan sepenuhnya dlm naluri manusia. kerja yg baik?? erm..terlalu subjektif sbb apa jua kerja yg nak kita lakukan x semestinya berpandukan kpd brapa angka kita dpt tp brape puas kita menyelesaikan setiap tanggungjawab. sbb aku pernah jumpa kwn lama yg dulunya hanya buat keje2 kg. dia skolah pun ok, tp sbb masalah kemiskinan, mak ayah dia cuma keje kg, maka dia meneruskan tradisi. masa aku tgh blaja lu, dia cuma keje kat bengkel kete, jdk kuli habis. keje dia potong kete kat kedai sparepart cina. tp slps 4 thn aku x jumpa dia, rupa2nye dia dah ada kedai sendiri, wlaupun bukan tauke penuh tp dia ada share kat kedai tu dan anak buah dia ada dlm 10 org, ble aku tnya rahsia dia, dia cuma balas, "aku byk sabar 4 thn ni, lagi satu ko kena buat apa yg ko rasakan betul, apa yg ko nak sebenarnya, bukan sbb org lain. jgn cepat terpengaruh dgn org yg hanya pandai ckp tp ble susah, dia bukan tolong kita pun. dan satu lg,  dlm hati kita kenalah tawakal slepas usaha  yg rezeki tu Allah yg bagi cuma masa je kita x tau ble dan rezeki tu bukan senang jer, susah pun dikira rezeki jugak". Masa tu aku mula terfikir, mmg aku ni jenis yg tak sabar, dan paling ketara dlm diri aku, aku suka buat benda yg aku x minat. lepas dgr dia cter psl kesusahan sblm dia dpt kesenangan hari ni, aku simpan azam, aku xkan buat benda/kerja yg bukan minat aku. x kiralah apa kata org lain, abaikan kalau ia tidak membantu. dan x kiralah keje apa pun yg aku nak wat lepas ni, aku akan make sure yg aku xkan silap buat pilihan. moral of the story, aku sebenarnya dah bosan nak keje kat tmpat aku skang, boring tahap cipan!! ntahla, mungkin aku patut cr angin baru. suasana baru, kwn2 baru dan kepuasan yg baru..(pesanan penaja: kot sesape ada vacancy kat tmpt keje, bgtau la yerk.)

Thursday, May 25, 2006

BenGanG!!!

By azryn akmal | 10:59 PM | 0 Sweeties | Filed :
ermm..2 ari ni mmg mencabar buat aku, apa taknyer, asyik kena fire jer ngan big boss..first2 mmg makan  ati jugak tp bg aku, tu sume kat dunia jer. kan dunia hanya sementara, yg kekal sok adalah akhirat. so, i just keep my self quiet, mls nak jwp, aku cuma bantai senyum jer. lantakla dia nak kata aku ape asalkan dia puas ati. lgpun kita ni sape, dia tu sape. mungkin betul ada sesetgh keje aku x dpt settle ontime tp pleaselaaa..mn ade org dlm dunia ni mampu nak buat 5,6 keje dlm satu masa, dah tu nak sume perfect..robot pun lambat laun loose jugak skru dia, tul tak?? aku bukanlah nak defend diri aku bagus tp at least, keje aku yg ada pun x terbuat, ini nak itu nak, mana satu aku nak concentrate..nasib2..
apepun, aku salute pd mat2 compny aku yg undestand situasi aku. diorg pun kena jugak tp dah biasa, dah lali bak kt org. last2, ada sorg tu ckp ngan aku, jgn amik ati dgn sume tu sbb dia pun pernah mengalaminya..dlm kes aku, sbb aku ni x pandai nak melawan n paling bagus utk jdk kambing hitam utk org2 lain yg tak buat keje..biarlah, asalkan aku dpt gaji end of mnth, cukupla…so, ikut plan aku nak blk weekend ni, ermmm..dah 3 mngu rasanya aku x blk kg..rindu gak kat mak aku, kat anak2 sedra aku yg kepoh2 belaka. maybe aku blk sini ahad, kena jugak aku xnak tangguh mcm sblm2 ni, pukul 5 pg bertolak dr NS, tb2 jer terus masuk ofis, penat wooo…okla, org pun da blk jumaat, aku nak zohor jap, nak wat keje plak lg pas ni..doakan aku slamat…

Wednesday, May 24, 2006

Aku DLm BlueS

By azryn akmal | 3:04 AM | 0 Sweeties | Filed :
uishh..bznye ari nie, sakit2 badan aku ke hulu-hilir, mcm x cukup tgn nak wat itu ini sbb partner aku masuk site, so kenalah standby bila org opis nak itu, nak ini. tp pg ni, aku dpt khutbah dr bos aku, hehe..khutbah bukan sebarang khutbah tp dia bg semangat utk aku, supaya lebih kuat lepas ni dan juga lebih progresif memandangkan company aku skang tgh expand, so aku kenalah agresif dr sebelumnya. dan dia juga ada selitkan nasihat supaya aku lebih tegas lepas ni, almaklumlah aku ni dah la comel, kalau nak sergah2, marah2 org hari pun malam la. tp betullah dr ape yg dia bgtau, biar org hormat kita walaupun kita ni bukanlah dr golongan atasan. moral of the story, motivasi aku nak bekerja naik sket ari ni even not 100% tp dorongan dr bos aku mmg boleh pakai. hopefully, aku akan lebih bersemangat nak g keje tiap2 pg, xdelah asyik merungut itu ini, mujur ada kerja, kalau menganggur lg, x tau la nak ckp ape. so, aku patut bersyukur sbb aku dpt tempat dlm sebuah syarikat yg fully bumiputra, alhamdullilah..
erm..hari ni cuaca mendung, x panas sgt, suam2 kuku jer. pg pun sempat ujan sekejap. malam ni x tau nak masak ape, smlm da mkn spageti (buatan hmate, bukan aku, hehe..) bantai je la apa yg ada dlm peti sejuk. ohhh br teringat, ari ni ada pasar mlm kat balok, hehe…slamat..x pyh masak la, mkn soto cukupla..ok, jmp lg sok..adios n wassalam..

Tuesday, May 23, 2006

Bahasaku..

By azryn akmal | 2:50 AM | 0 Sweeties | Filed :
hari ni aku takde cter sgt yg nak dikongsikan, sekadar nak melepaskan gian menulis. keje kat opis pun biasa2 je memandangkan bos aku x masuk lg ari ni. bos aku ni br jer balik dr sudan so sempat dia call aku td, dia br nak recovery dr sakit2 badan, hehe..sian..tp yg tak sedapnya, dia siap kata, x lama lg turn aku plak g sana, cesss..sudan?? kalau g jepun ke, switzerland ke, kan ke beshh..tp tu sume aku x fikir lg, selagi xde black n white, aku malas nak cara, hehe..ehm..dpt idea dah..kali ni aku nak cter psl slang @ loghat. utk pengetahuan sume, aku ni kan org johor..first time aku dpt keje kat tganu lu, mmg shock jugalah nk melayan bahasa org pantai timur ni. masa tu kalau aku nak beli brg, confirm kena byr lebih cth kalau nak beli tudung kat bandar kemaman tu sbb org2 katt situ ingat aku ni org luar (mmg pun, ahaks)..so, utk tujuan safety, slalunye aku bwk housemate aku yg pure anak jati tganu utk jdik tukang tawar-menawar tuk aku, hehe..tp lama-kelamaan, aku makin expert bahasa ‘ng’ org ganu ni. dah dr pg smpi mlm terdedah dgn slang, mananya aku tak teror.. 
ble aku pindah opis ke gebeng, suasananya x byk beza sbb org kuantan pun ala2 slang ganu jugak mlh ada tu over lg..dan boleh dikatakan, aku skang ni leh la speaking ganu, kalaupun g mn2 tempat dlm phg/tganu ni, insyaallah aku leh adjust, hehe..tp byk lg aku kena blaja sbb bhs ganu ni special, byk perkataan baru yg aku kena phm. mcm gak org jawa kat johor, serupalah jugak. mula2 pandai ckp ganu ni, tiap kali aku blk kg, bila aku ckp jer, mak aku  mesti senyum meleret. nak tau nape, sbb dia kt cara aku ckp dah berubah, hehe..
btw, bahasa itu jiwa bangsa (kalau x silap la, hehe..). x kiralah gaya bahasa apa pun, yg paling penting kita kenalah hormat satu sama lain. sbb dr pengalaman aku, ada sesetngah org yg pentingkan kenegerian setiapkali nak bergaul dgn org lain. apapun, tepuk dada tanya selera. adios n wassalam…

Monday, May 22, 2006

BoSan n PetAni

By azryn akmal | 12:19 AM | 0 Sweeties | Filed :
eloo..bertemu kita kembali di arena persuratan blog, hehe..2 hari cuti, sekejap sgt rasanya..minggu ni aku x blk kg pun, baiknyer anak mak sorg nie, ehekss!! x tau la nape tp sbb mengenangkan aku dah mls nak drive+poket hampir kosong, so duduk umah jelar aku weekend yg lepas. btw, minggu depan ni aku plan nak mintak cuti la, ade personal matter sket..dlm pala, plan tu nak blk sabtu ptg (ikut plan cjah) tp nampaknya aku kena blk awal sbb urusan peribadi ni la..nak wat cane, terpaksalah aku bgtau cjah, mcmana caranya dia nak ikut aku g umah ogy nnti..silap hb, makcik tu xnak ikut terus..tp xpe, aku kena tanya dia dulu..
so far, minggu ni bermula dgn ‘kureng’ best..x tau la nape tp tahap motivasi diri aku rendah. semangat nak mulakan kerja tu mcm malasss je. ada org guna2kan aku ker, ahakss!!manalah tau kan, kot2 aku terpijak, terlangkah pape ker, xke haru kena sumpah ngan sesape..mintak dijauhkan tuhan hendaknyerr..
bosan? mmg aku bosan..aku ngaku yg aku ni jenis cepat bosan. tp tgk ape keje yg aku kena buat la, mcm skang ni, ada pasang surutnya. jap o.k, jap lg k.o. kdg2 tu, aku jdk hilang tumpuan pd kije aku. tp x selalu cuma aku rasa, aku silap amik course masa blaja lu..chemical engineer? x penah masuk senarai cita2 aku pun, tp qada’ qadar tuhan, dia buka pintu rezeki aku sbg seorg engineer, alhamdullilah..tp cita2 aku sebenar ialah nak jdk arkitek. aku suka melukis pelan, cukup suka sampai masa spm lu, siap ngan member aku punyer pun aku bantai lukis, minat punyer pasal..punyela minat tp ntah nape, masuk je matriks, aku jdk blur. asal boleh je masuk U aku blasah amik cos engineering. tp siapalah kita nak menentukan rezeki dan itu semua..
so, skang ni aku ada azam baru..nak wat azam x semestinya tgu awal tahun jer, bulan may pun ok jer kalau ndak :P kalau korg nak tau, aku nak sgt jdk petani moden, hehe..bela kambing, ayam, ikan dlm kolam, tanam sayur etc..minat tgh menggunung nie, kalaula ada mana2 jutawan yg x tau nak wat ape ngan duit yg menimbun tu, n tgh baca blog aku ni (ade ke?!), hulurkan lah bantuan, ringankan bebanan..cess, mcm bersamamu la plak. kot2 ada org leh support aku wat bisnes kambing gurun ni, alangkah bahagianya aku, hehe..
cter psl petani ni, aku bukanlah expert bab pertanian pun, tp aku suka wat keje yg bukan 9-5, keje yg 100% bergantung kpd tahap kerajinan dan usaha kita sendiri. utk makluman, aku nie bukan la org yg ambitious, pun bukan sekadar cukup mkn tp aku jenis yg tgh2..senang bukan, susah sgt pun bukan, sederhana gitu. tp bila aku mampu buat semua tu, wallahualam, Allah yg memberi rezeki, n menentukan segala2nya; ye tak!? 
okla, aku kena jdk receptionist jap la..so kena standby kat depan..see u guys tomollow..hehe…
p/s:) smlm x mandi pun, cuma aku sorg je g main kat gigi air, hancuss plan, ms linn la tdo sokmo..kuikui..jgn mare ek lin?!

Thursday, May 18, 2006

berani tak bertempat

By azryn akmal | 11:02 PM | 0 Sweeties | Filed :
arrgghh..jumaat dah rupanya. rasa macam baru semlm je hari isnin, tup2 esok dah sabtu, yehaaa!! hepinya, leh la bgn lewat sket, tp ble terbayangkan baju2 yg belum berbasuh dalam bakul, alahai…byk rupenya keje aku weekend nie, ahaks!! so, slalunya weekend, pantang bg aku kalu x blk kg. dr ktan, singgah jap NS, terus blk ke muar..kalau diikutkan perjalanan aku tu menempuh 4 negeri sekaligus, dasyat kan!? kalu masa dok ganu lu, jdk 5 negeri termasuk melaka.biasanya tunang aku la yg drive, especially kalu bertolak mlm dr ktan. kalu dia xde, aku lah yg drive sesorg, 4 jam perjalanan sesaje jer, dah biasa sgt.. tp sejak 2,3 minggu ni aku jdk malas plak nak turun kg, dgn duit minyak, tenaga n masa yg terbuang, rasa macam tak berbaloi langsung kalau xde hal mustahak. tp memandangkan byk urusan majlis yg nak disetelkn, terpaksalah juga aku spend sket masa. kalau dah tb kg, tau jelar, rasa bdn cam sengal2, kes xnak balik la tuu..mak aku phm sgt kalu pg ahad tu aku lewat kluar, pling lewat pun kul 2 la sbb dlm 6 ptg aku akan tb ktan, tu punn kalau x snggah memana. tp aku ni kan bakal menantu yg solehah gitu (hehe,..) aku singgah la jugk umah bakal mak mertua, belikan dia pisang tanduk ke, saje amik ati, ahakss!!
cter pasal perjalanan nie, aku mula berani start drive sesorg dr ganu ke johor bile 2 minggu lepas aku dpt kete. nekad habis, jln pun tak hafal lagi, main redah jer, semangat nak balik kg tu berkobar2 dlm jiwa n pala otak. tp masuk 2,3 kali redah,akhirnya aku expert abis, siap leh pendekkan waktu perjalanan. dr 4 jam jdk 31/2 jam jer, belasah… bile tunang aku ajar jln shortcut, lglah aku pecut, tolak kul 7 dr ktan, aku leh tb umah dlm kul 10-11 pg. jln ktan-segamat x byk kete, cuma lori jer yg byk, tu pun ada time2 dia. tp pengalaman aku drive sorg dr ktan-kuala tganu n ktan-kl (guna highway) mmg mencabar. ktan-KT tu atas urusan keje, x pernah2 lalu paka, kerteh, dungun, marang n straight tu KT, sume aku lalu dgn hati yg tawakal. siap opismate aku bg peta, kot2 terlajak memana, tp dia pesan jln tu ikut jer, jgn belok memana. akhirnya sampai jugak aku ke KT, round bandar KT, sesat jugak. last2 call cjah, dia la jdk pemandu aku, hehe .. thanks la cjah sbb bg tumpang aku tido mlm tu, juga sempat meround pantai batu buruk ngan emi. tp lepas tu aku terus x gi sana lg ssb?? xde urusan laa…
satu lg, masa aku drive sorg ke KL, aku guna LPT. x pernah drive pun area situ tp aku pernah naik kete ngan tunang aku skali, dia yg drive masa tu. kira dlm kepala, ingatlah sket2 mana nak masuk n kuar (wlaupun sesat jugak..). aku bertolak dlm kul 6 pg, aku nekad jugak nak ke kajang sblm kul 11 sbb aku nak jumpa arwah paksu aku buat kali terakhir. dlm perjalanan, kat genting sempah, hujan lebat gler smpi x nampak jalan, campur kabus lg. mujurlah aku ikut jln yg betul, kuar dr tol gombak, masuk jer kl, aku ikut signboard highway nak ke seremban. jln punyer jln, sesat la plak satu jln, kuar semula nasib baik x masuk jln yg bukan2, tau jer la kl kan..salah jer, kena u-turn blik..akhirnya aku sampai, waktu jenazah dah siap dikapan, alhamdullillah sempat juga aku cium dahi arwah hinggalah ke liang lahad arwah dikebumikan. mungkin tuhan permudahkan urusan aku waktu tu, kereta pun x wat hal n duit dlm tangan pun cuma ade rm100 je, tp aku slamat tiba. sepanjang perjalanan aku menangis x henti, lagi sedih lagi laju aku tekan minyak, mujur x kena speed trap ke, hehe..tp sume tu mengajar aku erti berani. pernah sekali mak mertua aku ckp kat mak aku, "Reen tu kecik je badan tp berani yg bukan2", hehe..tau takpe!!
okla, next 2 days nie aku cutilah ek, almaklumlah, kat umah mn ada line tepon. 2 hari bukan lama pun, aku plan nak ajak mmber umah aku mandi pantai balok ahad nie, blakang de rhu resort tuu..beshnyeee!!! 
p/s:tuk ms linn n miss mila, jgn luper bwk pelampung itik nnti, hehe…

Azan:The Amazing Phenomenon

By azryn akmal | 1:22 AM | 0 Sweeties | Filed :
ALLAH AKBAR!
Amazing as it sounds, but fortunately for the Muslims of the world, it is an established fact. Have a lookat a map of the world and you will find Indonesia on the eastern side of the earth. The major cities of Indonesia are Java, Sumatra, Borneo and Saibil. As soon as dawn breaks on the eastern side of Saibil, at approximately 5:30 am local time, Fajar Azaan begins. Thousands of Muazzins in Indonesia begin reciting the Azaan. The process advances towards West Indonesia. One and a half hours after the Azaan has been completed in Saibil, it echoes in Jakarta. Sumatra then follows suit and before this auspicious process of calling Azaan ends in Indonesia, it has already begun in Malaysia. Burma is next in line, and within an hour of its beginning in Jakarta, it reaches Dacca the capital city of Bangladesh. After Bangladesh, it has already prevailed in western India, from Calcutta to Srinagar. It then advances towards Bombay and the environment of entire India resound with this proclamation. Srinagar and Sialkot (a city in north Pakistan)have the same timing for Azaan. The time difference between Sialkot, Quetta,and Karachi is forty minutes, and within this time, Fajar Azaan is heard throughout Pakistan. Before it ends there, it has already begun in Afghanistan and Muscat. The time difference between Muscat and Baghdad is one hour. Azaan resounds during this one hour in the environments of Hijaaz-e-Muqaddas (Holy cities of Makkah and Madinah), Yemen,United Arab Emirates, Kuwait and Iraq.
The time difference between Baghdad and Alexandria in Egypt is again one hour. Azaan continues to resound in Syria,Egypt,Somalia and Sudan during this hour. The time difference between eastern and western Turkey is one and a half hours, and during this time it is echoed with the call to prayer.Alexandria and Tripoli (capital of Libya) are located at one hour’s difference. The process of calling Azaan thus continues throughout the whole of Africa. Therefore, the proclamation of the Tawheed and Risaalat that had begun in Indonesia reaches the Eastern Shore of the Atlantic Ocean after nine and half hours. Prior to the Azaan reaching the shores of the Atlantic, the process of Zohar Azaan has already started in east Indonesia, and before it reaches Dacca, Asar Azaan has started. This has hardly reached Jakarta one and half hours later, the time of Maghrib becomes due, and no sooner has Maghrib time reached Sumatra, the time for calling Isha Azaan has commenced in Saibil!
When the Muazzins of Indonesia are calling out Fajar Azaan, the African Muazzins are calling the Azaan for Isha. If we were to ponder over this phenomenon thoughtfully we would conclude the amazing fact that there is not even a single moment when hundreds of thousands of Muazzins around the world are not reciting the Azaan on the surface of this earth. Even as you read this aterial right now, you can be sure there are atleast thousands of people who are hearing and reciting the Azaan!!!
Allah said, "If you are ashamed of me, I will be ashamed of you." If you are not ashamed, please send this message…
"Yes, I love Allah. Allah is my fountain of Life and My Savior. Allah keeps me going day and night. Without Allah, I am no one. But with Allah, I can do everything. Allah is my strength."
Allahu Akbar!!
ADAB MENDENGAR AZAN
Kematian itu pasti menjelma. Hanya masa dan waktunya yang tidak kita ketahui. Cuba kita amati. Mengapa kebanyakan orang yg nazak, hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa.. lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya yang menahan kesakitan ’sakaratul maut’.
Diriwayatkan sebuah hadis yg bermaksud: "Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya."Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun semasa azan berkumandang. Sebagai orang beragama Islam kita wajib menghormati azan. Banyak fadhilatnya. Jika lagu kebangsaan kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri. Mengapa ketika azan kita tidak boleh mendiamkan diri? Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak. Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba maka kita tidak dapat mengucap kalimah "Lailahaillallah.." yang mana sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya akan dicabut Allah dgn izinNya menjanjikan syurga untuk mereka. Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut.
"Ya Allah! Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah "Lailahaillallah.." semasa sakaratul maut menghampiri kami. Amin.. amin.. amin Yarobbala’lamin.."
WASIAT NABI MUHAMMAD S.A.W. kepada SAIDINA ALI R.A.;Wahai Ali, bagi orang ‘ALIM itu ada 3 tanda2nya:
1) Jujur dalam berkata-kata.
2) Menjauhi segala yg haram.
3) Merendahkan diri.
Wahai Ali, bagi orang yg JUJUR itu ada 3 tanda2nya:
1) Merahsiakan ibadahnya.
2) Merahsiakan sedekahnya.
3) Merahsiakan ujian yg menimpanya.
Wahai Ali, bagi org yg TAKWA itu ada 3 tanda2nya:
1) Takut berlaku dusta dan keji.
2) Menjauhi kejahatan.
3) Memohon yang halal kerana takut jatuh dalam keharaman.
Wahai Ali, bagi AHLI IBADAH itu ada 3 tanda2nya:
1) Mengawasi dirinya.
2) Menghisab dirinya.
3) Memperbanyakkan ibadah kepada Allah s.w.t.
Wang RM50 atau S$50 kelihatan begitu besar bila dibawa ke kotak derma masjid, tetapi begitu kecil bila kita bawa ke supermarket. 45 minit terasa terlalu lama untuk berzikir tapi betapa pendeknya waktu itu untukpertandingan bola sepak. Semua insan ingin memasuki syurga tetapi tidak ramai yang berfikir dan berbicara tentang bagaimana untuk memasukinya. Kita boleh mengirimkan ribuan ‘jokes’ dan ’surat berantai’ melalui e-mail tetapi bila mengirimkan yang berkaitan dengan ibadah seringkali berfikir 2 atau 3 kali……FIKIRKAN LAH, tepuk dada tanya selera.

Wednesday, May 17, 2006

Internet Biz

By azryn akmal | 12:32 AM | 0 Sweeties | Filed :
Agak2 pernah tak korang dengar nama Irfan Khairi? siapa dia nie? setakat yg aku tahu, si Irfan Khairi ni adalah jutawan internet yg baru 25 thn (sebaya akulah..). mcamana dia boleh kaya? jawapannya ialah internet bisuness. zaman serba canggih ni, mcm2 kita boleh lakukan untuk menjana pendapatan kita walaupun di hujung jari.

Kenape tb2 aku bukak cter pasal ni? sbbnya aku br je berkenalan dgn salah seorg pelopor internet business (IB) ni. bukan suku-sakat si Irfan tp si Z ni lain, malah si Z dah ada buku sendiri; bagaimana nak memulakan langkah dlm perniagaan alam siber. kalau nak diikutkan, byk jugakla laman web yg pernah aku surf berkaitan dgn IB , mcm2 cara yg diaorg buat utk dptkan wang poket melalui internet. tp sumenya punye satu persamaan iaitu kenalah bermodal. x kiralah samada kita kena beli buku dia atau modal sket utk mulakan sesuatu perniagaan tu. dr cter Z, dia kata dah hampir setahun dia berhenti keje n duduk umah tgu duit masuk, dlm sehari dia boleh dpt RM500 - 600. kalau sebulan?? just imagine..aku pun donlod la sample buku dia dr laman web, so far aku x tau samada nak buat mende ni @ tak, biasanya aku ni berkobar2 (bak kata vince/yasin) awal2 jer, pastu, ilang..tp insyaallah, aku ingat nak try jugak la, ble ade masa2 lapang…

One more thing, dlm thn ni ramai rupanya kwn2 aku yg nak mendirikan rumahtangga, lelaki n perempuan. dlm yahoogroup masing2 dok bz display kad jemputan masing2, alhamdullillah..aku pun x lama lg nie, harap2 ramailah yg sudi dtg ke majlis aku nnti. btw, congrats to shah, zahir, ogy jkees, syierah n zuraida (tak tau tul ke tak), juga pada yg dah slamat/bakal bergelar mama/papa ame, intan, eima, n jay, bg mereka2 yg masih dialam bulan madu tu, ruwaida, asmak, maul; semoga bahagia hingga ke akhir hayat. bg sape2 yg dlm perancangan tu, moga dipermudahkan urusan kita nnti..wassalam..

Monday, May 15, 2006

tulis2 cari pasal

By azryn akmal | 9:13 PM | 0 Sweeties | Filed :
pagi ni ujan lebat gler, sedapnye kalau dpt sambung tido, itupun kalau la aku ni bos, sah2 la aku bangun kul 10, hehhe..tp memandangkan aku ni ‘bukan’ bos lagi so terpaksa la angkat kaki n sangkut tuala g mandi g toilet..sejuknye hanya tuhan yg tau..btw, pg nie aku mmg plan nak kua lambat. selain nak mengelakkan jem, ari ni bos kecik aku cuti, so lehla lewat2 sket, ala..ujan lagipun, confirm la jalan kat shah alam ni slow motion jadiknye so aku tiba ofis pun dah dekat kul 9, selamat…seperkara lagi, skang nie aku xleh nak masuk awal sgt sbb kunci opis aku tertinggal kat kg, so kalu nak dtg tu kenalah tunggu dlm 8.30 ++ supaya dah ade ofismate aku dlm tu, x nakla tercegat kat luar, bukan ade port pun kat sini..kantin pun jauh, malas la makcik..
btw, ofis kitaorg confirm akan pindah akhir bulan mei nie, dekat sket la berbanding skang cume bezanye kitaorg skang dah sebumbung ngan management/department lain. kalau sblm nie, sukati la masing2 nak dtg lambat @ cepat tp ble dah pindah sok, rasanya x dptla we all nak wat camtu lagi..apatah lagi nak berfoya2 kat tesco @ lepak makan breakfast lelama, hehee..
apapun, aku nak amik kesempatan wish the best 4 mrs ogy, semoga sihat walafiat selalu & jaga badan bebaik pasni, hehe.. aku gak yg xde perubahan, hahaha…okla, gua nak check email plak, dah beratus gamaknye, chowcincau…!!