Saturday, December 23, 2006

DunIa BarU ku

By azryn akmal | 7:04 PM | 0 Sweeties | Filed :
2 minggu dah rupenye aku x berpeluang menekan papan kekunci komputer, hehehe…gian wooo…kalu sblm2 ni ade peluang jer mesti aku g serbu cc tu tp sejak punye karier ni (cewaaah!!), masa tu mmg terhad..kalu ms kat kuantan lu slalu gak blk 6++ nie tp kat sana aku x pyh drive teruk2 tp kat sini, masyaallah…kete dah la laju2, kena plak masuk kua highway, mmg mencabar la utk pemandu serba sopan-santun macam aku nie..btw, tmpt keje aku tu kat tgh2 shah alam, dekat ngan kompleks, alam sentral, masjid besar + tasik, so company ni menyewa dlm sirim, so far so good, xde la masalah sgt cuma masa perjalanan tu lebih dr stgh jam punye la. cuma kebaikannya aku xde la punch card, setakat lambat 10 minit tu bos aku still leh consider lagi la..sbb dia pun slalu kandas dlm jem, hehee..
mmm…keje? stakat ni sronok la sbb byk benda baru aku leh blaja, walaupun ikut konsep mmg takde kaitan ngan engineering tp utk future aku rasa okla sbb kat sini aku dpt conduct sendiri equipment yg kosnya satu2 ratus ribu, keje cuma dlm lab, xdela kena kua sana sini & itula antara sbb utama aku accept keje nie, malas la nak meround sana sini lagi, dok satu tmpat kan mudah, senang utk plan pape, itu bg aku laaa…tp yg tak syoknya, dgr2 sirim nak guna bangunan tu plak so management skang ni tgh cr tmpt baru utk satukan sume dept dlm satu area, dgr2 kat hicom-glenmarie, alahai…tak tau la macamana aku nak ke sana, sure aku kena kua pukul 6 pagi la plak pasni…
hehehe..aritu bos besar aku blanja la makan, ingatkan g restoran biasa2 jer skali dia ajak g concorde, hehee…mkn chinese food, aku blasah je la tp tak sampai kul 5, perut aku dah keroncong balik, klaka2, last2 sblm balik aku lepak dlm pantry blasah biskut merry wat alas perut, nak tgu balik umah mau pengsan aku, hehe..tau je la kat umah tu, bukan ade ape pun..
so, skang ni aku dlm proses pemahaman jalanraya2 di shah alam nie sbb baru2 ni aku sesat sampai masuk ke federal highway ke kl, nasib baik ade jalan masuk ke klang mule, sempat la masuk ke celah2 bangunan ape ntah, puncanya sebab aku salah masuk bulatan, patutnye wat u-turn, tp aku masuk kul 9, hehehe…lagila gabra sbb myk aku da liplap lampu dia, tp maintain cute aku patah balik ke pkns, hehee…kiranya berpatah balik ke pangkal jalan la…;)

Wednesday, December 6, 2006

MacaMane ni??!

By azryn akmal | 7:39 PM | 0 Sweeties | Filed :
pg nie aku g balik opis tu, amik offer letter. so far so good, manager tu kenalkan aku ngan satff2 yg lain. kiranye company tu ade byk bangsa, campur sumenye..satu lg benda baru tuk aku sbb kalu tmpat lama lu, aku lebih byk deal ngan melayu jer..so skil komunikasi tu aku kenalah improve lagi, almaklumla aku ni kan penyegan orgnye, hehee…on the way balik, aku singgah la cc, ingat nak surf map ke sirim tp x dpt donlod pun, macamana nie? aku dah plan nak g lu lab tu lu, leh la aku jumpa org2 tu sblm aku masuk keje tp ntahla xde idea nak wat lagi, senang cter aku tanye tuan umah aku jer la, dia kan taxi driver, confirm dia tau jln2 kat shah alam tu…okla, hopefully aku dpt idea cane nak g sirim tu…mlm ni jugak…

Tuesday, December 5, 2006

Penatnyer (continuee..)

By azryn akmal | 6:53 PM | 0 Sweeties | Filed :
…dijadikan citer, bas aku tu lewat sejam lagi, alahai…punyela tensen pala otak aku, nak balik umah mls dah, 3 jam da aku dok terpacak kat sini, memikirkan sok lagi nak mengangkut beg, bas paling awal pun kul 12.30 tghr, baik aku tgu je lar. sampai jer bas tu, betul2 aku 2 org jer, kira kalu aku nak golek2 dlm bas tu x jadik hal la, tp problemnya 3 lelaki aku sorg je pompuan, ble aku sms laki aku, puyela dia seriau, dr muar ke klang, jauh tu..tp aku tgk, firasat la, lelaki2 tu okla kot, doa habis dlm hati, hehee..tb klang, aku menunggu lagi laki aku dtg, dok lagi terpacak kat bustand tu, muker aku pun dah mcamana rupe da, lantak la. dr kul 1 - 9 mlm, imagine la. tp tb je kat umah, laki aku dah siap2 beli makan, nasik ayam, hehe..pe lagi, gua blasah la beb!!
ahad…dlm pala macam2 aku plan, salah satunya aku nak ajak laki aku usha bandar sri damansara. tgk dlm peta, last2 kitaorg decide lalu sg buloh, sbb sblm nie kitaorg lalu nkve kena toll rm3++, mcm jauh, so kali ni aku nak naik motor jer, senang sbb cuma nak carik jln je. TIBA2, adik ipar aku tepon, (aka adik laki aku la), dia kat shah alam, nak singgah umah jap, alahai…punah plan aku. menapak la kitaorg ke klang plak, sbb dia x tau jalan ke sini. last2 balik umah da ptg, lepak borak2 diaorg plan nak balik mlm..so kenalah tgu gak, dlam 9 ++ we all try la lalu sg buloh tembus ke bndr tu, nasib baikk jumpa, hehe..tp on the way balik, laki aku naik angin sbb aku xnak drive, hehe…aku ngantuk sgt masa tu, sori ek bang!
pagi isnin, siap2 ke bndr sri damansara, ikut plan, masuk kul 10 kua kul 12, okla mcm biasa la adat intebiu. kua je nak g parking, tup2 aku dpt saman, cesss…rm100 tu sbb aku x byr duit parking, hehe..lantak la, trus aku blah, bukan aku nak dtg slalu pun kat situ, hahaha…ptg, diaorg (bukan yg bagi saman tu, hehhe) call..alhamdullillah…(faham2 sndiri la..) ;p
erm….so far so good, cuma skang nie aku kenalah plan baik tuk ke tmpat keje nnti, jauh tu mmg la jauh so kenalah pandai2 crik jln yg paling singkat+jimat. hopefully aku akan jumpa sesuatu dlm situasi yg baru nie, mudah2an…InsyaAllah..Amin…

Friday, December 1, 2006

Penatnye!!

By azryn akmal | 11:26 PM | 0 Sweeties | Filed :
uissshhh…penat tul la hari ni, penat menunggu…punyelah beria aku tunggu bas kul 2, tup2 2.30 br dia inform yg bas tu rosak. tu pun mujur aku g smule kat kaunter, kalau tak mau garing aku tunggu kat tgh2 panas + hirup asap + pemandangan jem kat bustand. dia bg pilihan, samada bg duit smule @ aku tgu bas kul 4.30 punyee..alahai, tensen gak rasa mcm nie, dah la cuaca panas, dok sorg2, bawak beg berat lagi, naik kematu aku dok berdiri. last2 aku decide tgu je lar bas 4.30 tu dr aku kena naik bas ke kl, mls bebenor rasanye aku nak singgah pudu, carik bas lagi, dah la ptg2 sabtu nie, mesti sesak gler..terus aku teringatkan cc dpan bystand nie, menapak la aku ke sana plak, x kisahla terbang rm2-3 pun dr aku terpaksa berdiri lelama, 2 jam lagi tuu, ade aircond lgi…ble aku call hubby aku, dia pun set jer, yg penting aku dpt sampai ke sana trus, x singgah memana. akak tu kata tb dalam 8.30 mlm g2, xpelah, sok pun dah ari ahad, ade masa lagi nak rest..sesambil tu, aku check la email skali, mn tau ade pape benda penting yg aku kena tgk..aii..nasib2…tgh dok tadi, terserempak plak ngan cikgu skolah rendah, mamat tu mude lagi, nak ke penang mlm nie, siap tanye nape duduk sorg2, tak takut ke kena usha, hahaa..sapela nak usha aku nie, aku rasa la muka aku ni ade la kot ciri2 bini org, hehe..cuma kalu tgk saiz jelar org xleh agak, hahaa..lagipun, zaman kena usha nie dah lama berlalu, ble dah kawen ni byk mende lain yg nak difikir, masalah dlm rumah, tanggungjawab pun dah makin besar, cume ble mamat tu tegur aku x pakai cincin br aku prasan, ye tak ye gak aku nie, luper nak sarung cincin kawen rupenye..azrin2..

Sunday, November 26, 2006

O.T.A.I

By azryn akmal | 2:35 PM | 0 Sweeties | Filed :
smlm aku dok sorg lagi, hehe…hubby aku tgh rajin gler skang nie, ahad pun dia bantai keje..tu yg balik jer umah, terus lepak apa taknya, 7 hari keje non-stop :p x kisahlah, asalkan dia bahagia, hehe..memandangkan aku xde pape nak wat, so aku pun bukak la PS2, hehe…kalu nak tau la, hubby aku mmg kaki ps2, sume game dia ade, dan sumenya aku lum penah cube pun, ntah macamana smlm disebabkan tv pun xde citer best, so aku pun try la usha game dia, aku try la main game tembak2, hehe..lom 15 minit, hero tu dah tergolek mati, lemah semangat tul ble kena pegang pistol+mesingun+so on pape alat dia, hehe…last2 aku gelak sesorg..pastu aku try plak main bola, konon glamer aku pilihla MU vs Chelsea (MU vs computer sebenarnye ;p), lagila hampeh, asyik kena bolos jer, lgi nasib x baik, aku tolak bola masuk gol sendiri, hehee.. dah puas jadik beckham, aku try la plak main lumba kete, punyelah dasyat siap ngan sound system, aku jadik winner gak, tp dr blakang..x kiralah game ape, drift, litar @ saje suke2 lumba, sume aku langgar laaa…kalu la dlm tu ade polis trafik dah lama aku simpan saman satu fail agaknye, hehehe..xpun kena tahan jpj sebab bikin kete x ikut spesifik, hehehe…last2, aku try la game kartun, macam2 kartun ade, keje dia cuma musnahkan bangunan, hehe..syiok la sbb senang sgt, dr sekor dah jadi berpuluh ekor yg aku kuarkan, buaya, dinosour, katak tp sume yg mutan la, konon2 ganas la tuu, hehhe…ble laki aku balik, terus aku ajak lawan, rupenya member tu lg power beb, almaklumlah OTAI, hehehe…okla, thats all 4 2day, pasni aku nak kedai jap, usha sardin heheh..dadadda!!

Friday, November 17, 2006

SaTurdAy FeVer

By azryn akmal | 2:34 PM | 0 Sweeties | Filed :
erm..apa nak tulis erk? memang xde ide sebenarnya nak menulis tp memandangkan aku da g cc, rugi plak rasanye kalu aku x update blog aku nie. sebenarnya, xde pape yg interesting berlaku dlm hidup aku, tau jer la sejak masuk blk dlm statistik 20000 org baru2 nie, life aku berjln macam makcik2 yg dok sebelah-menyebelah umah aku la, hehe..bezanya aku xla duduk kat tangga berborak sambil pegang beg plastik ikan, sayur dr kul 9 sampai kul 11 pagi yg macam slalu diaorg buat tu. bezanya aku plak, aku dok merayau jdk tukang ukur jln, hehe..kot2 mana yg lopak sana sini leh la aku tolong lapor kat JKR, Metro, karam singh walia termasukla kat laki aku sendiri, haahaha…tp xpelah sbb dlm masa yg sama aku skang dah pandai masak-memasak, kiranye xdelah aku kalau mak mertua suruh masak nnti, terpinga2 mcm dolu2 tu, hehhe..cuma bab buat kek, kuih tu xdela lagi, sbb xde permintaan, lagipun sepanjang jln kuar dr umah aku sampaila ke simpang kuar jln besar tu melambak org jual kuih, mcm2 ada cuma sanggup nak beli  @ tak, almaklumla, kat sini kuih 3 singgit, standard la tu kat sini.
2 ari lepas aku tryla round klang, g tabung aji, bukan nak g aji tp adelah, hehe..nasib baik x sesat, masuk je jln terus dpt parking, siap kat dashboard ada peta hubby aku watkan, jgn sampai aku ter’masuk’ area yg x sepatutnya..tau jer la aku nie, cepat glabah kalu drive sesorg. ntah mana nak tgk cermin, tepi, kete kuar masuk, jln depan, tepi + signboard yg bertimpa2. tp oklah jugak sbb kalau in case aku terpaksa ke town sesorg, senang la sket..mcm kat kuantan la dulu gak, blaja sket2 terus ok, masuk mana pun mesti jumpa jalan kua, berkat sesat 17 kali dulu la hahaha…
smlm aku dpt soalan cepu mas dr maksu aku, ble lagi adik (panggilan family tuk aku la) nak ‘ehehem’, erm…aku cuma balas, nntila lu, lom rezeki lagi, aku kalu leh nak skali dpt baby saing ngan ct nurhaliza, ahaks!!
erm..oklah tuk stakat ini, nnti ble2 aku update lagi, tuk pn faizah n en zul, slamat pengantin baru, semoga slamat dunia akhirat..juga utk habibah yg br dpt baby girl (kalu ikutkan sms yg aku dpt la), tahniah sesgt…jeles gak nie, hehee..chow!!

Monday, November 13, 2006

APa Ape Ajer

By azryn akmal | 2:31 PM | 0 Sweeties | Filed :
setelah hampir 2 bulan, akhirnya dpt gak aku load gambar kawin aku (walaupun x sume) dlm friendster, so sesape yg teringin nak tgk tu , leh la tgk gambar pengantin ‘lama’, hehe..tp itu cuma mlm nikah+berinai, the rest aku kena balik muor lu sbb sumenya kat pc aku kat kg, so wait la..
mmm..cuaca skang ni x menentu tul. pagi punyela panas, masuk kul 2, 3 mulalah mendung + gerimis. smlm siap ngan petir kilat lagi. lagilah umah aku tingkat 3, takut gak dia sambar pape kat bumbung tu. tp bawng putih bwg merah tetap aku tgk, dah tgk lelama ni, rasa x best plak kalu miss. lagi satu tv9 punye citer indon, kiamat sudah dekat. citer dia byk pengajaran, drpd tgk citer barat yg bukan2 tu, baik tgk indon, bg akulaa..
so esok aku nak turun PJ plak, hehe..first time ni drive sesorg kat federal highway, hehe..nak carik keje beb! pape pun, sblm kul 7 aku dah kena ada atas jln. tau jer la area meru+klang, mau stuck tgh jalan. nak kuar dr puncak alam ni pun dah satu hal. jln tak siap lagi, campur plak musim ujan ni, jalan yg lopak2 tu punyela bersepah sana sini, naya MAS aku tu, tp xpela, yg penting aku slamat sampai ke tempat tu. jgn aku belok yg bukan2, sudah..tau jer la jalan bandar nie, sume pakat one way, silap haribulan aku jumpa KLCC terus, hahaa…xpe, sbnrnya, mlm aritu aku dah drive pun ke sana, ngan hubby aku dalam ujan redah gak semata2 nak cam jalan. nasib baik la hubby aku baik hati, balik keje, makan+mandi siap2 lepas maghrib terus teman aku, sian gak dia penat br balik keje, tp dia jdik tukang bg arahan je kat sebelah :p..masuk jer area klang terus dia tidur, cessss…
so guys, wish me luck!!

Monday, October 30, 2006

>SaLam LeBaraN di KejaUhaN>

By azryn akmal | 2:30 PM | 0 Sweeties | Filed :
hahhaa…dpt jugak akhirnya aku meng’update’ blog aku nie…punyela payah, almaklumla dok tempat baru, nak usha cc pun makan berjam. btw, aku skang da pindah tempat baru, 1 tmpt yg tak pernah skalipun terpikir dlm pala otak aku yg aku akan menginap di bumi "kuala selangor @ bandar puncak alam", huwahuwaa..jauh tuuu tp kalu naik highway dr tangkak ke setia alam, 2 jam jerr..hehe..tang tu besh laa..erm…raya da pun masuk seminggu, sekejap sgt rasanya..iyelah, masa skang kan cepat berlalu..raya thn nie special la sket, hehe..sejak dah berdua nie, kenalah timbang rasa sket, mn nak blk kg sape dlu tp yg pastinya aku dpt gak beraya hari pertama raye kat muar, huhu..gumbiranya hati tp jap jer, sbb cuti pun x lama. nak g umah geng2 lama pun x sempat. insyaallah ade umur thn depan ada lg kan?! okla, xde pe lagi nak share at this moment,. see yaaa!!

Tuesday, September 19, 2006

Keajaiban Nombor di dalam Al Qur’an..

By azryn akmal | 2:29 AM | 0 Sweeties | Filed :
Ajaib tetapi benar! Lihatlah sebahagian daripada hasil kajian seorang cendekiawan Islam terhadap kandungan Al-Quran. Didapati banyak perkara telah disentuh dan telah dibuat kajian oleh manusia seperti nombor, astronomi, angkasa lepas, perubatan, geologi, kejuruteraan, minda dan sebagainya.
Bilangan tentang perkara yang disebutkan di dalam Al-Quran:
DUNIA - 115 kali
AKHIRAT - 115 kali
MALAIKAT - 88 kali
SYAITAN - 88 kali
HIDUP - 145 kali
MATI - 145 kali
FAEDAH - 50 kali
KERUGIAN - 50 kali
UMMAH - 50 kali
PENYAMPAI - 50 kali
IBLIS : PENGHULU SYAITAN - 11 kali
MOHON PERLINDUNGAN DARIPADA IBLIS - 11 kali
BALA/MUSIBAH - 75 kali
BERSYUKUR - 75 kali
BERSEDEKAH - 73 kali
BERPUAS HATI - 73 kali
ORANG YANG SESAT - 17 kali
ORANG YANG MENINGGAL DUNIA - 17 kali
MUSLIMIN - 41 kali
JIHAD - 41 kali
EMAS - 8 kali
KEMURAHAN HIDUP - 8 kali
KEAJAIBAN - 60 kali
FITNAH - 60 kali
ZAKAT - 32 kali
BERKAT - 32 kali
MINDA - 49 kali
NUR - 49 kali
LIDAH - 25 kali
SUMPAH - 25 kali
NAFSU - 8 kali
KETAKUTAN - 8 kali
BERCAKAP DI KHALAYAK RAMAI - 18 kali
BERDAKWAH - 18 kali
KESUSAHAN - 114 kali
KESABARAN - 114 kali
MUHAMMAD - 4 kali
SYARIAT - 4 kali
LELAKI - 24 kali
PEREMPUAN - 24 kali
SOLAT (SEMBAHYANG) - 5 kali
BULAN - 12 kali
HARI - 365 kali
LAUTAN - 32 kali
DARATAN - 13 kali
LAUT dan DARAT = 32 + 13 = 45
Justeru itu, peratusan laut = 32/45 x 100 = 71.11111111 peratus
Peratusan daratan = 13/45 x 100 = 28.88888889 peratus
JUMLAH = 100 peratus
Kajian sains oleh manusia telah membuktikan bahawa air meliputi 71.111 peratus daripada bumi dan tanah meliputi 28.889 peratus.
Begitulah kebesaran dan keagungan ciptaan Allah SWT!!
Nota: Diterjemahkan daripada karya asal yang dipetik daripada “The Series Of The Scientific Miracles In Quraan,” oleh Dr. Tariq Al Suwaidan.

Sunday, September 17, 2006

Dunia Hampir Kiamat (V1)

By azryn akmal | 2:28 AM | 0 Sweeties | Filed :
lm td aku boring gler sbb tido sesorg, ahaks!! so aku capailah satu buku dlm almari, memula ingat nak layan novel tp memandangkan sumenya da slamat aku telaah, maka aku capailah satu buku nipis; buku agama perihal ‘Kiamat … Semakin Hampir’. buku ni aku beli masa tgh jln2 kat kuantan parade, adelah mamat tu promote ajak menderma utk satu skolah agama tahfidz kat Port Dickson. Kalau nak diikutkan masa tu, memang aku malas nak beli tp melihatkan mamat tu dok berpeluh2 dan mundar-mandir depan KP, so aku sedekahkanlah rm10 dan dapatlah aku buku ni dan sekeping vcd. mudah2an, duit yg aku hulurkan sampai ke tempat yg septutnyalah, zaman skang ni, mcm2 org bole klentong, tp mintak2 aku xlah ditipu. sejak aritu, langsung buku tu terperuk dlm kete, x berusik langsung sampailah husband aku dok mengemas, dia pun letaklah dlm almari baik punye susun.
dijadikan citer malam td, aku pun bukaklah helaian demi helaian. start baca sampai la ke last page, tiba-tiba aku rasa betapa kerdilnya aku ni di muka bumi Allah. dlm hidup kita sehari2, sebenarnya kita menuju ke satu arah; hari kiamat yg pasti. satu demi satu kejadian Allah janjikan sebelum tiba hari itu, memang menakutkan antaranya macamana rupa kita bila dibangkitkan kelak, wallahualam.
dan lebih menakutkan aku bila tanda2 akhir zaman & tanda2 kecil kiamat memang kelihatan di zaman kita ni. tak perlu pandang jauh, cukuplah di negara kita sendiri, tanda2l tu mmg dah wujud dlm masyarakat kita, secara sedar @ tidak, itu saja. so aku listkan apa yg tertulis kat sini, sekadar buat ingatan kita bersama. kalau berpeluang, carilah buku2 pasal hari kiamat utk lebih penjelasan, InsyaAllah sekurang2nya kita tak la terlupa langsung salah satu rukun iman ni :)
Tanda2 Akhir Zaman - ramai munafik & murtad; fitnah berleluasa; fitnah dr timur; iman semakin lemah; wanita berpakaian tapi telanjang; kejahatan menjadi kebiasaan pembesar; tidak percaya kepada hadis; memegang agama spt memegang bara api; pilih dianggap lemah @ jahat; menunjuk2 ketika berdoa; haji utk makan angin; tidak peduli sumber harta; islam pd nama, masjid megah, ulama jahat; umat islam ditindas; ditimpa penyakit umat terdahulu; ikut jejak yahudi+nasrani; berpura2 zuhud; ilmu agama diangkat perlahan2; al-Quran lenyap dr hati; qari yg fasik; tiada imam utk solat jemaah;ulama tidak diikuti; pendapatan dr jln maksiat; riba dimana2; istilah riba ditukar; istilah khamar ditukar; miskin lebih baik; hasil bumi dikuasai org jahat; meluasnya zina; fitnah wanita; maksiat akhir zaman; harta melimpah dan ramai wanita & hukuman Allah tidak dilaksanakan.
to be continued ..

Wednesday, August 9, 2006

masanya makin hampir ..

By azryn akmal | 2:27 AM | 0 Sweeties | Filed :
lama x menulis rupenye dlm ni, bz mende lain, sampai terlupe langsung yg aku ade blog, hehe.. btw, aku mcm biasa, maintain..nothing interesting to share, cuma bz sket menjelang ‘hari bahagia’ hehe.. adatla, makin dekat, makin rasa x cukup masa rasanya.. pape pun, harap sumenye selamat, yg penting, mana yg wajib didulukan, tul tak?! erm… seronok? ntah, susah nak xplain sbb aku sndiri x plan seawal ini, cuma ble da sampai seru ni, baiklah dilaksanakan.. aku pun rasanya da separuh bersedia, hehe.. nape? sbb aku masih byk benda yg tak setel, kalau nak diikutkan, tp insyaallah, harap2 rezeki aku makin murah lepas ni. so, bg sesaper yg terbaca blog aku ni, harap2 leh dtg sama2 memeriahkan majlis tp kalau jauh sgt tu, aku faham sesangat.. dgn keje lg, perjalanan, makan masa, so aku x kisah sgt, asalkan hadiah sampai, hehe.. acah jer..oklah, aku xleh nak tulis pnjg2, ada benda lain nak buat laa, ok, doakan u all sihat, selamat dan senyum sokmo!! wassalam ..

Thursday, June 29, 2006

SAlam TakZim

By azryn akmal | 2:24 AM | 0 Sweeties | Filed :
wachaa!! firstly, salam takzim utk geng2 maces, thanks and full of sorry from me; y? hanya mereka yg tau, hehe..btw, life aku mcm biasa setelah $#%%& dr pantai timur, so far so good, masih maintain cute lg, hehe tp itulah, skang ni bz sket sbb bertalu2 kena jumpa org, almaklumla aku kan tgh jual kertas skang, :P. okla, no ide at this moment, tghr buta, lapar plak tu, hehe..nak g mkn jap la, ok adios!!

Monday, June 26, 2006

DunIA BarU

By azryn akmal | 2:23 AM | 0 Sweeties | Filed :
hiii…setelah bercuti 4 ari akhirnya aku dpt gak spend sket masa utk update blog nie, almaklumla, kat umah mn ade internet, kenalah menapak g bndr muar jap, nasib baik abg ‘apis’ ada, jdk driver aku mlm2 nie, hehe…so far, aku still di kg, atas sbb ape, x pyhla korang2 tau, maybe penyakit homesick aku dah menyerang smule, sama mcm aku kat u dulu, every weekend mesti nak blk kg padahal xde hal pun, saje ngada2 nak lepak umah sendiri, ni dah keje n dok jauh, lglah aku suke nak buat perangai tu smule, hehe..btw, dlm pala aku da plan byk mende cuma x taula leh buat ke tak, hopefully sumenyer berjalan lancar, juga berkat sokongan family n of course la my ‘ttttttttuut’ sbb tanpa diaorg, maybe aku akan teragak2 dlm membuat keputusan, tau je lar aku ni xlah sekuat mn, kena sergah sket, terus tukar fikiran. tp skang nie aku dah nekad, whatever aku buat, aku kena pastikan yg aku berani menanggung apa jua risiko yg bakal aku dpt tp aku percaya, setiap langkah yg aku buat ada hikmahnya, dan insyaallah, Dia akan membantu aku, begitu juga tang rezeki, mati, hidup kita sume da ditentukan, hanya bila, bagaimana ia dtg, kita x tau, tul kan?? 
k la, bg sesape yg sudi men’spend’ sket masa membaca nukilan yg ala2 nie, harap2 korng dpt berkongsi pengalaman @ ape jua yg korang rasakan sama berada dlm situasi aku, cuma bezanya korng mungkin lebih bertuah @ lg malang, itu terpulang la pd penilaian masing2 , tul tak?! lastly, take care n may God bless u all!! wasslam..

Wednesday, June 21, 2006

HN!@%$^%

By azryn akmal | 2:22 AM | 0 Sweeties | Filed :
hip2hurray!!ari ni aku 1/2 day, sok pun cuti sehari. apela kene ngan aku skang, asyik cuti jer kejenya..mau tensen bos aku agaknya, staff dia asyik hilang ajer..tp itula hakikatnya, aku mmg kaki cuti2 msia, ntah tinggal bape je cuti tahun aku, silap2 nak kawen sok, cuti awal pun x dpt, merana la badan, hehe..
btw, pg ni aku dtg keje dgn perut yg lapar, punyela bergegar perut aku sampai dlm bilik bos pun aku tahan2 jgn bunyi, last2 aku call dia ckp nak kuar awal sket, kul 11 da g mkn nasi, hehe..itula untungnya dpt bos yg sekepala nie, kalaula dpt yg jenis suka jerkah2, mau time tu jugak aku blah, @ lebih tepat lagi, resign laa..
okla, doakan perjalanan aku ke KL slamat, sbb ada urusan yg perlu aku selesaikan, best gak lama x round KL, hehe..tunggu KL!! aku dtg padamu!! adios..

DeMaM BolA?!!

By azryn akmal | 2:20 AM | 0 Sweeties | Filed :
erm..firstly, aku nak wish slamat bergelar ibu buat Pn Irwanie yg telah melahirkan baby girl last week. makcik satu opis ngan aku lu, kiranya dia ni rezeki murah, x lama jdk pengantin, terus pregnant. aku plan nak tgk baby dia mlm nie, tp tgkla pada tahap kerajinan aku, hehe..kdg2 tu ble dah blk umah mls tul nak kuar smule, mau lekat mengadap tv, lg2 sejak AF4 dah ada nie, hehe..bukak cter AF4 nie, aku bukanlah ‘kipas susah mati @ die hard fan AF cume sekadar mengisi masa lapang je lar, cter astro bukan best pun, ulang sokmo tp memandangkan skang ni musim world cup, aku layan la jugak tgk mn yg sempat tp xdelah sampai dok tgu awal pg, tgk la mn game yg siarannya awal, x kira apa pasukan, bantai jer. tp sok2 ble masuk 2nd round sampaila ke final, ble team yg mantap2 beradu atas padang, x mustahil aku jdk golongan yg ’sembahyang tahajud’ pg2 buta, hehe..itulah manusia, tang buang masa sanggup tp kalau bab2 agama, nak bgn sembahyang sunat tgh mlm punyelah berat..itu bukan korang2 @ aku tp nun kat afrika sana la, hehe..(cover2 :P)..
cter bola ni, aku nak la share 1 cter, dulu2 aku suka sgt kat Micheal Owen, striker Liverpool/England sampai sanggup kumpul keratan akhbar. pantang nampak muka dia dlm paper, mesti potong n simpan dlm folder. magazine bola import pun aku slalu bantai beli sedangkan masa tu aku masih kat sekolah, dlm form 2, 3 . x cukup dgn tu, siap beli lagi gambar2 dia yg dah siap laminate, masuk dlm beg duit konon2 mcm pakwela, hehe..tp ble dia ngan awek dia dpt anak tanpa kahwin, (biasalah mat saleh..), aku terus malas..cane aku terpikat ngan dia, pasal dia muda+berbakat kot, muka leh tahan la..biasala kan pompuan kalu minat bola mesti ber’sebab’, x ensem player tu jgn harap la nak minat, hehe..kalu muka cam Beckham tu, kira idaman lelaki impian la kiranya tp bukan aku, sbb aku langsung x minat dia, x tau nape, bukan taste kot (hehe..macamla leh dpt:P) 
wokeyla korg2, aku nak blah nie, dah pukul 6.35 pm da abis waktu bertugas tp disebabkan terlalu kepingin nak share cter ngan korg, aku buang sikap suka balik cepat, hehe..ok, bye n adios!!!

Tuesday, June 20, 2006

makCik DemAm!!

By azryn akmal | 2:05 AM | 0 Sweeties | Filed :
ii..sekian lama aku bertapa, akhirnya sempat jugak aku menulis ari ni. cuaca pun ala2 mendung, semangat aku nak start keje semula pun ‘mendung’ jugakla, hehe..btw, mlm td aku da print out surat ‘wasiat’. surat ape, x perlulah korang amik tau cuma yg pastinya aku nekad dlm merencanakan perjalanan hidup aku slama ini. thanks a lot 2 my manager sbb menyumbangkan pendapat dia dlm menyeimbangkan keputusan aku nan satu ni. setelah bgn tidur seminggu lepas, akhirnya aku bgn dgn satu tekad, nak !@$%^&..tp buat masa ni, surat tu lum pun sampai ke tgn yg berhak. berani ker aku?? erm..susah nak explain, sekejap aku rs confident, stgh jam lg aku rs terhuyung-hayang, samada aku patut buat langkah ‘bijak’ ini @ aku patut bertahan dulu..
biarkan topik surat ni, aku sebenarnya baru jer baik dr demam. seminggu tumbang beb!! hampir2 nak declare denggi tp doktor kata result darah aku still dibwh tahap ok cuma kalu kira ruam pd tgn aku, mau dia suruh aku g hospital time itu jugak, nasib baik tak, kalu yer, abisla aku kena tido kat rumah org2 sakit, hehe..tp tang demam tu, mmg aku ‘lumpuh’ pergerakan, mlm mengigil abis, x tau nape. masuk ari ke-3, aku ingt da reda tp makin teruk sbb x sengaja aku terkena ujan panas plak, bertambah la suhu bdn aku masa tu. last2 aku call manager aku, ckp yg aku amik mc seminggu, x tahan sgt da waktu tu..
pape pun, ari ni aku start keje balik. tinggal selesema+batuk sket2 jer.mkn ubat pun dia ok sekejap jer, pastu dtg blk, lgpun time keje xleh telan ubatbatuk@selesema, mau aku tido lena nnti dlam opis, hehe :P 
okla, that’s all 4 tody. rindu sgt aku nak menulis, nak share cter tp apakan daya, makcik demam plak, lgpun tenet xde kat umah, terimalah hakikat..last but least, take care sume!!

Wednesday, June 7, 2006

racau

By azryn akmal | 10:40 PM | 0 Sweeties | Filed :
sepanjang minggu ni, hidup aku diburu kekalutan. apa taknye, pala otak tgh x stabil. mcm2 fikir, psl duit gaji x masuk lg la, psl apis demam n hamster aku ilang plak. tp takpe, tu sume dugaan..
btw, aku dlm proses nak setelkan hiv test. kenalah blk ujung minggu ni, nak kata takut cucuk darah, xdela sgt. dulu 2,3 kali aku wat medical check-up. siap doktor tu tekan2 lagi urat aku, tau la kurus-mulus nie, daging kureng. last2 dia ckp, ‘xpela dik, sket pun jdkla, takut sy nak cucuk lagi’, heheh..doktor tu ngeri agaknya, hahaa..masa kecik2 lu, adatla cita2 nak jdk doktor, hehe…masuk matriks adelah tinggal dlm 15% keinginan nak jdk doktor. tp ble pointer out, terus cita2 tinggal cita2..terus terjdk ‘eng’. padahal x termasuk dlm senarai pun. kdg2 tu, terfikir gak, mcamana aku la leh termasuk dlm jurusan yg ntahapa2ntah ni. masa kat u dulu, blur abis. dr thn 1 smpila akhir thn 2, aku main blasah jer study tp dlm pala, x masuk sgt. pernh gak wat keputusan nak drop je, amik course lain tp rasa cam x berbaloi plak. lgpun, kwn2 ramai yg ok. sedar2, da nak abis da pun, tesis pun ok, konvo pun lepas, xde skali pun aku sangkut paper (dlm x minat tu)..itu la kot namanya rezeki..lebih tepat lg, rezeki mak aku…
erm..rasanye minggu ni berjln sederhana mendung bg aku..xdela hepi sgt, cuma risaukan apis yg demam x sudah, sket2 demam..ingat nak bg amaran keras jgn bg dia smoking lg, slama ni aku x kisah sgt, tp sejak akhir2 ni, rajin plak dia meng’asap’kan peparu dia padahal dulu xdela slalu sgt aku tgk dia smoking..xpela, bg chance lu, sok2 aku bg la ceramah free dlm 1/2 jam, hehhe..nasibla dia dpt awek bekas calon pemidato sek rendah dulu, hehe..okla, gua blh lu, nak landing kat surau jap..adios n wassalam..

Monday, June 5, 2006

HampEh!!

By azryn akmal | 9:22 PM | 0 Sweeties | Filed :
sejuknyerrr…ujanla plak pagi ni, cam malas2 jer aku nak bgn pg td. dh la smlam mc, demam la..ni jangkit apis la ni, tp takpe, aku mmg mls nak g kijer smlam, lutut aku longgar+lemah longlai, hehe..maunyer x penat, aku drive non-stop 2,3 ari ni. dr start jumaat mlm smpaila nak blk smule ke ktan, aku dpt rehat mlm jer, siang asyik ke sana-sini, isi jemputan org bertunang la, kawen la, penat den..sok2 aku kawen, diaorg x dtg, mmg hampeh, hehe..btw, minggu ni aku rs smkin x bersemangat. x tau la nape, cume aku mcm ‘lost’. pala otak aku byk sgt fikir mende yg bukan2..especially tang job..ble la agaknye aku dpt puaskan hati aku yg gundah-gulana nie..mengalahkan org bercinta plak, sume serba haru-biru. blk umah (sewa) pun mcm xde semangat jer, mungkin tahap keboringan aku da max agaknyer..nape ek? erm…patut ke aku smbg blaja smule? cr satu course yg serasi ngan hati akuu ni, cos yg mmg aku minat. nak smbg engineering? mungkin tidak..so pg ni line clear sket, aku surf la apa yg patut, kalu sume ok, aku ingat nak applyy part time jer, x pun blk smule negeri, g kuittho  @ utm skudai, blaja smule..hehe..dolu2 aku mmg xnak buat further study, tobat da dpt supervisor yg cerewet habis masa tesis lu, tp skang ni, da terbalik plak, aku ingat nak apply kolej universiti ker, cr cos yg ala2 jer, xnak la yg maut2 sgt, cukupla aku merasa buat keje chemical ni, kali ni aku nak try mende baru plak..mende yg aku minat. apa die?? tunggguu..
moral of the story, apa yg dpt aku katakan, hidup aku skang berada pd tahap paling minimum, bukan dr segi kewangan tp dr segi rohani, spiritual. hati aku saat ni mmg x senang+marah+tak puas+menyampah+hampeh pd diri aku sendiri, x tau la apa lg yg patut aku buat, cuma aku harap Allah mudahkan permohonan aku padaNya tuk mulakan sesuatu yg baru, something meaningful; sesuatu yg patut aku mulakan dlm masa terdekat nie..insyaallah…semoga Dia memberkati apa juga keputusan yg aku lakukan nti..

Wednesday, May 31, 2006

ntaHape2ntah

By azryn akmal | 12:48 AM | 0 Sweeties | Filed :
hari ni perjalanan sosioekonomi aku berjalan erm..leh la tahan..keje pun , ok2 jer. xde yg interesting, cume dpt job baru. biasakla, bos aku tgh semangat nak set-up lab. tp aku still maintain macam tu jugak. erm..nak kata hepi, x jugak tp mostly, aku mmg boring skang ni. sume serba x kena. dr pagi aku dah plan baikkk punyer, ari ni aku nak kua awal, mmg aku kena antar sample kat felda lab, tp lepas tu aku nak ronggeng ngan mak aku kat bandaar jap, sajer bwk dia jejalan, asyik terperuk kat umah, mau dia boring tahap cipan punyer..ok,thats all for today. sejak 2,3 ari ni aku xde idea nak share, ntah nape pala ni byk pikir mende lain kot. insyaallah ada masa aku tulis panjang2 lagi…adios!!

Tuesday, May 30, 2006

catatan sesimple mungkin

By azryn akmal | 3:15 AM | 0 Sweeties | Filed :
erm..ari ni hidup aku berjalan 50% lancar. memula melangkah masuk ke opis, kepala aku serabut dgn seribu satu macam keje yg tak setel, mmg tension. setelah stahun aku belajar carik duit sendiri, barulah aku tau betapa susahnya mak (& arwah ayah) aku nak mencari rezeki. sok2 dah ada anak, lagilah nak kena byk usaha, tul tak?! btw, tu saje aku nak share hr ni memandangkan jam pun dah lepas kul 6, pantang datuk nenek moyang aku blk slps kul 6.15, hehe..lgpun, mak aku ada kat umah, sian dia dok sorg2 kat umah tu..ok cow cin cau..adios amigos sayonara buh-buh bye n wassalam…

Sunday, May 28, 2006

KepUasAn Dlm HiDUp

By azryn akmal | 9:19 PM | 0 Sweeties | Filed :
pa erti kepuasan dlm hidup korg? ada keluarga bahagia, kerja yg baik dan gaji yg besar?? x dinafikan, kebanyakan dr kita memang mengidamkan itu semua tp boleh ke kita dpt dlm zaman skang ni?? bg aku, kepuasan aku hanya pada ketenteraman hati, itu saja. duit? mmg diperlukan tp ia bukan penentu kepuasan sepenuhnya dlm naluri manusia. kerja yg baik?? erm..terlalu subjektif sbb apa jua kerja yg nak kita lakukan x semestinya berpandukan kpd brapa angka kita dpt tp brape puas kita menyelesaikan setiap tanggungjawab. sbb aku pernah jumpa kwn lama yg dulunya hanya buat keje2 kg. dia skolah pun ok, tp sbb masalah kemiskinan, mak ayah dia cuma keje kg, maka dia meneruskan tradisi. masa aku tgh blaja lu, dia cuma keje kat bengkel kete, jdk kuli habis. keje dia potong kete kat kedai sparepart cina. tp slps 4 thn aku x jumpa dia, rupa2nye dia dah ada kedai sendiri, wlaupun bukan tauke penuh tp dia ada share kat kedai tu dan anak buah dia ada dlm 10 org, ble aku tnya rahsia dia, dia cuma balas, "aku byk sabar 4 thn ni, lagi satu ko kena buat apa yg ko rasakan betul, apa yg ko nak sebenarnya, bukan sbb org lain. jgn cepat terpengaruh dgn org yg hanya pandai ckp tp ble susah, dia bukan tolong kita pun. dan satu lg,  dlm hati kita kenalah tawakal slepas usaha  yg rezeki tu Allah yg bagi cuma masa je kita x tau ble dan rezeki tu bukan senang jer, susah pun dikira rezeki jugak". Masa tu aku mula terfikir, mmg aku ni jenis yg tak sabar, dan paling ketara dlm diri aku, aku suka buat benda yg aku x minat. lepas dgr dia cter psl kesusahan sblm dia dpt kesenangan hari ni, aku simpan azam, aku xkan buat benda/kerja yg bukan minat aku. x kiralah apa kata org lain, abaikan kalau ia tidak membantu. dan x kiralah keje apa pun yg aku nak wat lepas ni, aku akan make sure yg aku xkan silap buat pilihan. moral of the story, aku sebenarnya dah bosan nak keje kat tmpat aku skang, boring tahap cipan!! ntahla, mungkin aku patut cr angin baru. suasana baru, kwn2 baru dan kepuasan yg baru..(pesanan penaja: kot sesape ada vacancy kat tmpt keje, bgtau la yerk.)

Thursday, May 25, 2006

BenGanG!!!

By azryn akmal | 10:59 PM | 0 Sweeties | Filed :
ermm..2 ari ni mmg mencabar buat aku, apa taknyer, asyik kena fire jer ngan big boss..first2 mmg makan  ati jugak tp bg aku, tu sume kat dunia jer. kan dunia hanya sementara, yg kekal sok adalah akhirat. so, i just keep my self quiet, mls nak jwp, aku cuma bantai senyum jer. lantakla dia nak kata aku ape asalkan dia puas ati. lgpun kita ni sape, dia tu sape. mungkin betul ada sesetgh keje aku x dpt settle ontime tp pleaselaaa..mn ade org dlm dunia ni mampu nak buat 5,6 keje dlm satu masa, dah tu nak sume perfect..robot pun lambat laun loose jugak skru dia, tul tak?? aku bukanlah nak defend diri aku bagus tp at least, keje aku yg ada pun x terbuat, ini nak itu nak, mana satu aku nak concentrate..nasib2..
apepun, aku salute pd mat2 compny aku yg undestand situasi aku. diorg pun kena jugak tp dah biasa, dah lali bak kt org. last2, ada sorg tu ckp ngan aku, jgn amik ati dgn sume tu sbb dia pun pernah mengalaminya..dlm kes aku, sbb aku ni x pandai nak melawan n paling bagus utk jdk kambing hitam utk org2 lain yg tak buat keje..biarlah, asalkan aku dpt gaji end of mnth, cukupla…so, ikut plan aku nak blk weekend ni, ermmm..dah 3 mngu rasanya aku x blk kg..rindu gak kat mak aku, kat anak2 sedra aku yg kepoh2 belaka. maybe aku blk sini ahad, kena jugak aku xnak tangguh mcm sblm2 ni, pukul 5 pg bertolak dr NS, tb2 jer terus masuk ofis, penat wooo…okla, org pun da blk jumaat, aku nak zohor jap, nak wat keje plak lg pas ni..doakan aku slamat…

Wednesday, May 24, 2006

Aku DLm BlueS

By azryn akmal | 3:04 AM | 0 Sweeties | Filed :
uishh..bznye ari nie, sakit2 badan aku ke hulu-hilir, mcm x cukup tgn nak wat itu ini sbb partner aku masuk site, so kenalah standby bila org opis nak itu, nak ini. tp pg ni, aku dpt khutbah dr bos aku, hehe..khutbah bukan sebarang khutbah tp dia bg semangat utk aku, supaya lebih kuat lepas ni dan juga lebih progresif memandangkan company aku skang tgh expand, so aku kenalah agresif dr sebelumnya. dan dia juga ada selitkan nasihat supaya aku lebih tegas lepas ni, almaklumlah aku ni dah la comel, kalau nak sergah2, marah2 org hari pun malam la. tp betullah dr ape yg dia bgtau, biar org hormat kita walaupun kita ni bukanlah dr golongan atasan. moral of the story, motivasi aku nak bekerja naik sket ari ni even not 100% tp dorongan dr bos aku mmg boleh pakai. hopefully, aku akan lebih bersemangat nak g keje tiap2 pg, xdelah asyik merungut itu ini, mujur ada kerja, kalau menganggur lg, x tau la nak ckp ape. so, aku patut bersyukur sbb aku dpt tempat dlm sebuah syarikat yg fully bumiputra, alhamdullilah..
erm..hari ni cuaca mendung, x panas sgt, suam2 kuku jer. pg pun sempat ujan sekejap. malam ni x tau nak masak ape, smlm da mkn spageti (buatan hmate, bukan aku, hehe..) bantai je la apa yg ada dlm peti sejuk. ohhh br teringat, ari ni ada pasar mlm kat balok, hehe…slamat..x pyh masak la, mkn soto cukupla..ok, jmp lg sok..adios n wassalam..

Tuesday, May 23, 2006

Bahasaku..

By azryn akmal | 2:50 AM | 0 Sweeties | Filed :
hari ni aku takde cter sgt yg nak dikongsikan, sekadar nak melepaskan gian menulis. keje kat opis pun biasa2 je memandangkan bos aku x masuk lg ari ni. bos aku ni br jer balik dr sudan so sempat dia call aku td, dia br nak recovery dr sakit2 badan, hehe..sian..tp yg tak sedapnya, dia siap kata, x lama lg turn aku plak g sana, cesss..sudan?? kalau g jepun ke, switzerland ke, kan ke beshh..tp tu sume aku x fikir lg, selagi xde black n white, aku malas nak cara, hehe..ehm..dpt idea dah..kali ni aku nak cter psl slang @ loghat. utk pengetahuan sume, aku ni kan org johor..first time aku dpt keje kat tganu lu, mmg shock jugalah nk melayan bahasa org pantai timur ni. masa tu kalau aku nak beli brg, confirm kena byr lebih cth kalau nak beli tudung kat bandar kemaman tu sbb org2 katt situ ingat aku ni org luar (mmg pun, ahaks)..so, utk tujuan safety, slalunye aku bwk housemate aku yg pure anak jati tganu utk jdik tukang tawar-menawar tuk aku, hehe..tp lama-kelamaan, aku makin expert bahasa ‘ng’ org ganu ni. dah dr pg smpi mlm terdedah dgn slang, mananya aku tak teror.. 
ble aku pindah opis ke gebeng, suasananya x byk beza sbb org kuantan pun ala2 slang ganu jugak mlh ada tu over lg..dan boleh dikatakan, aku skang ni leh la speaking ganu, kalaupun g mn2 tempat dlm phg/tganu ni, insyaallah aku leh adjust, hehe..tp byk lg aku kena blaja sbb bhs ganu ni special, byk perkataan baru yg aku kena phm. mcm gak org jawa kat johor, serupalah jugak. mula2 pandai ckp ganu ni, tiap kali aku blk kg, bila aku ckp jer, mak aku  mesti senyum meleret. nak tau nape, sbb dia kt cara aku ckp dah berubah, hehe..
btw, bahasa itu jiwa bangsa (kalau x silap la, hehe..). x kiralah gaya bahasa apa pun, yg paling penting kita kenalah hormat satu sama lain. sbb dr pengalaman aku, ada sesetngah org yg pentingkan kenegerian setiapkali nak bergaul dgn org lain. apapun, tepuk dada tanya selera. adios n wassalam…

Monday, May 22, 2006

BoSan n PetAni

By azryn akmal | 12:19 AM | 0 Sweeties | Filed :
eloo..bertemu kita kembali di arena persuratan blog, hehe..2 hari cuti, sekejap sgt rasanya..minggu ni aku x blk kg pun, baiknyer anak mak sorg nie, ehekss!! x tau la nape tp sbb mengenangkan aku dah mls nak drive+poket hampir kosong, so duduk umah jelar aku weekend yg lepas. btw, minggu depan ni aku plan nak mintak cuti la, ade personal matter sket..dlm pala, plan tu nak blk sabtu ptg (ikut plan cjah) tp nampaknya aku kena blk awal sbb urusan peribadi ni la..nak wat cane, terpaksalah aku bgtau cjah, mcmana caranya dia nak ikut aku g umah ogy nnti..silap hb, makcik tu xnak ikut terus..tp xpe, aku kena tanya dia dulu..
so far, minggu ni bermula dgn ‘kureng’ best..x tau la nape tp tahap motivasi diri aku rendah. semangat nak mulakan kerja tu mcm malasss je. ada org guna2kan aku ker, ahakss!!manalah tau kan, kot2 aku terpijak, terlangkah pape ker, xke haru kena sumpah ngan sesape..mintak dijauhkan tuhan hendaknyerr..
bosan? mmg aku bosan..aku ngaku yg aku ni jenis cepat bosan. tp tgk ape keje yg aku kena buat la, mcm skang ni, ada pasang surutnya. jap o.k, jap lg k.o. kdg2 tu, aku jdk hilang tumpuan pd kije aku. tp x selalu cuma aku rasa, aku silap amik course masa blaja lu..chemical engineer? x penah masuk senarai cita2 aku pun, tp qada’ qadar tuhan, dia buka pintu rezeki aku sbg seorg engineer, alhamdullilah..tp cita2 aku sebenar ialah nak jdk arkitek. aku suka melukis pelan, cukup suka sampai masa spm lu, siap ngan member aku punyer pun aku bantai lukis, minat punyer pasal..punyela minat tp ntah nape, masuk je matriks, aku jdk blur. asal boleh je masuk U aku blasah amik cos engineering. tp siapalah kita nak menentukan rezeki dan itu semua..
so, skang ni aku ada azam baru..nak wat azam x semestinya tgu awal tahun jer, bulan may pun ok jer kalau ndak :P kalau korg nak tau, aku nak sgt jdk petani moden, hehe..bela kambing, ayam, ikan dlm kolam, tanam sayur etc..minat tgh menggunung nie, kalaula ada mana2 jutawan yg x tau nak wat ape ngan duit yg menimbun tu, n tgh baca blog aku ni (ade ke?!), hulurkan lah bantuan, ringankan bebanan..cess, mcm bersamamu la plak. kot2 ada org leh support aku wat bisnes kambing gurun ni, alangkah bahagianya aku, hehe..
cter psl petani ni, aku bukanlah expert bab pertanian pun, tp aku suka wat keje yg bukan 9-5, keje yg 100% bergantung kpd tahap kerajinan dan usaha kita sendiri. utk makluman, aku nie bukan la org yg ambitious, pun bukan sekadar cukup mkn tp aku jenis yg tgh2..senang bukan, susah sgt pun bukan, sederhana gitu. tp bila aku mampu buat semua tu, wallahualam, Allah yg memberi rezeki, n menentukan segala2nya; ye tak!? 
okla, aku kena jdk receptionist jap la..so kena standby kat depan..see u guys tomollow..hehe…
p/s:) smlm x mandi pun, cuma aku sorg je g main kat gigi air, hancuss plan, ms linn la tdo sokmo..kuikui..jgn mare ek lin?!

Thursday, May 18, 2006

berani tak bertempat

By azryn akmal | 11:02 PM | 0 Sweeties | Filed :
arrgghh..jumaat dah rupanya. rasa macam baru semlm je hari isnin, tup2 esok dah sabtu, yehaaa!! hepinya, leh la bgn lewat sket, tp ble terbayangkan baju2 yg belum berbasuh dalam bakul, alahai…byk rupenya keje aku weekend nie, ahaks!! so, slalunya weekend, pantang bg aku kalu x blk kg. dr ktan, singgah jap NS, terus blk ke muar..kalau diikutkan perjalanan aku tu menempuh 4 negeri sekaligus, dasyat kan!? kalu masa dok ganu lu, jdk 5 negeri termasuk melaka.biasanya tunang aku la yg drive, especially kalu bertolak mlm dr ktan. kalu dia xde, aku lah yg drive sesorg, 4 jam perjalanan sesaje jer, dah biasa sgt.. tp sejak 2,3 minggu ni aku jdk malas plak nak turun kg, dgn duit minyak, tenaga n masa yg terbuang, rasa macam tak berbaloi langsung kalau xde hal mustahak. tp memandangkan byk urusan majlis yg nak disetelkn, terpaksalah juga aku spend sket masa. kalau dah tb kg, tau jelar, rasa bdn cam sengal2, kes xnak balik la tuu..mak aku phm sgt kalu pg ahad tu aku lewat kluar, pling lewat pun kul 2 la sbb dlm 6 ptg aku akan tb ktan, tu punn kalau x snggah memana. tp aku ni kan bakal menantu yg solehah gitu (hehe,..) aku singgah la jugk umah bakal mak mertua, belikan dia pisang tanduk ke, saje amik ati, ahakss!!
cter pasal perjalanan nie, aku mula berani start drive sesorg dr ganu ke johor bile 2 minggu lepas aku dpt kete. nekad habis, jln pun tak hafal lagi, main redah jer, semangat nak balik kg tu berkobar2 dlm jiwa n pala otak. tp masuk 2,3 kali redah,akhirnya aku expert abis, siap leh pendekkan waktu perjalanan. dr 4 jam jdk 31/2 jam jer, belasah… bile tunang aku ajar jln shortcut, lglah aku pecut, tolak kul 7 dr ktan, aku leh tb umah dlm kul 10-11 pg. jln ktan-segamat x byk kete, cuma lori jer yg byk, tu pun ada time2 dia. tp pengalaman aku drive sorg dr ktan-kuala tganu n ktan-kl (guna highway) mmg mencabar. ktan-KT tu atas urusan keje, x pernah2 lalu paka, kerteh, dungun, marang n straight tu KT, sume aku lalu dgn hati yg tawakal. siap opismate aku bg peta, kot2 terlajak memana, tp dia pesan jln tu ikut jer, jgn belok memana. akhirnya sampai jugak aku ke KT, round bandar KT, sesat jugak. last2 call cjah, dia la jdk pemandu aku, hehe .. thanks la cjah sbb bg tumpang aku tido mlm tu, juga sempat meround pantai batu buruk ngan emi. tp lepas tu aku terus x gi sana lg ssb?? xde urusan laa…
satu lg, masa aku drive sorg ke KL, aku guna LPT. x pernah drive pun area situ tp aku pernah naik kete ngan tunang aku skali, dia yg drive masa tu. kira dlm kepala, ingatlah sket2 mana nak masuk n kuar (wlaupun sesat jugak..). aku bertolak dlm kul 6 pg, aku nekad jugak nak ke kajang sblm kul 11 sbb aku nak jumpa arwah paksu aku buat kali terakhir. dlm perjalanan, kat genting sempah, hujan lebat gler smpi x nampak jalan, campur kabus lg. mujurlah aku ikut jln yg betul, kuar dr tol gombak, masuk jer kl, aku ikut signboard highway nak ke seremban. jln punyer jln, sesat la plak satu jln, kuar semula nasib baik x masuk jln yg bukan2, tau jer la kl kan..salah jer, kena u-turn blik..akhirnya aku sampai, waktu jenazah dah siap dikapan, alhamdullillah sempat juga aku cium dahi arwah hinggalah ke liang lahad arwah dikebumikan. mungkin tuhan permudahkan urusan aku waktu tu, kereta pun x wat hal n duit dlm tangan pun cuma ade rm100 je, tp aku slamat tiba. sepanjang perjalanan aku menangis x henti, lagi sedih lagi laju aku tekan minyak, mujur x kena speed trap ke, hehe..tp sume tu mengajar aku erti berani. pernah sekali mak mertua aku ckp kat mak aku, "Reen tu kecik je badan tp berani yg bukan2", hehe..tau takpe!!
okla, next 2 days nie aku cutilah ek, almaklumlah, kat umah mn ada line tepon. 2 hari bukan lama pun, aku plan nak ajak mmber umah aku mandi pantai balok ahad nie, blakang de rhu resort tuu..beshnyeee!!! 
p/s:tuk ms linn n miss mila, jgn luper bwk pelampung itik nnti, hehe…

Azan:The Amazing Phenomenon

By azryn akmal | 1:22 AM | 0 Sweeties | Filed :
ALLAH AKBAR!
Amazing as it sounds, but fortunately for the Muslims of the world, it is an established fact. Have a lookat a map of the world and you will find Indonesia on the eastern side of the earth. The major cities of Indonesia are Java, Sumatra, Borneo and Saibil. As soon as dawn breaks on the eastern side of Saibil, at approximately 5:30 am local time, Fajar Azaan begins. Thousands of Muazzins in Indonesia begin reciting the Azaan. The process advances towards West Indonesia. One and a half hours after the Azaan has been completed in Saibil, it echoes in Jakarta. Sumatra then follows suit and before this auspicious process of calling Azaan ends in Indonesia, it has already begun in Malaysia. Burma is next in line, and within an hour of its beginning in Jakarta, it reaches Dacca the capital city of Bangladesh. After Bangladesh, it has already prevailed in western India, from Calcutta to Srinagar. It then advances towards Bombay and the environment of entire India resound with this proclamation. Srinagar and Sialkot (a city in north Pakistan)have the same timing for Azaan. The time difference between Sialkot, Quetta,and Karachi is forty minutes, and within this time, Fajar Azaan is heard throughout Pakistan. Before it ends there, it has already begun in Afghanistan and Muscat. The time difference between Muscat and Baghdad is one hour. Azaan resounds during this one hour in the environments of Hijaaz-e-Muqaddas (Holy cities of Makkah and Madinah), Yemen,United Arab Emirates, Kuwait and Iraq.
The time difference between Baghdad and Alexandria in Egypt is again one hour. Azaan continues to resound in Syria,Egypt,Somalia and Sudan during this hour. The time difference between eastern and western Turkey is one and a half hours, and during this time it is echoed with the call to prayer.Alexandria and Tripoli (capital of Libya) are located at one hour’s difference. The process of calling Azaan thus continues throughout the whole of Africa. Therefore, the proclamation of the Tawheed and Risaalat that had begun in Indonesia reaches the Eastern Shore of the Atlantic Ocean after nine and half hours. Prior to the Azaan reaching the shores of the Atlantic, the process of Zohar Azaan has already started in east Indonesia, and before it reaches Dacca, Asar Azaan has started. This has hardly reached Jakarta one and half hours later, the time of Maghrib becomes due, and no sooner has Maghrib time reached Sumatra, the time for calling Isha Azaan has commenced in Saibil!
When the Muazzins of Indonesia are calling out Fajar Azaan, the African Muazzins are calling the Azaan for Isha. If we were to ponder over this phenomenon thoughtfully we would conclude the amazing fact that there is not even a single moment when hundreds of thousands of Muazzins around the world are not reciting the Azaan on the surface of this earth. Even as you read this aterial right now, you can be sure there are atleast thousands of people who are hearing and reciting the Azaan!!!
Allah said, "If you are ashamed of me, I will be ashamed of you." If you are not ashamed, please send this message…
"Yes, I love Allah. Allah is my fountain of Life and My Savior. Allah keeps me going day and night. Without Allah, I am no one. But with Allah, I can do everything. Allah is my strength."
Allahu Akbar!!
ADAB MENDENGAR AZAN
Kematian itu pasti menjelma. Hanya masa dan waktunya yang tidak kita ketahui. Cuba kita amati. Mengapa kebanyakan orang yg nazak, hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa.. lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya yang menahan kesakitan ’sakaratul maut’.
Diriwayatkan sebuah hadis yg bermaksud: "Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya."Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun semasa azan berkumandang. Sebagai orang beragama Islam kita wajib menghormati azan. Banyak fadhilatnya. Jika lagu kebangsaan kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri. Mengapa ketika azan kita tidak boleh mendiamkan diri? Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak. Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba maka kita tidak dapat mengucap kalimah "Lailahaillallah.." yang mana sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya akan dicabut Allah dgn izinNya menjanjikan syurga untuk mereka. Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut.
"Ya Allah! Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah "Lailahaillallah.." semasa sakaratul maut menghampiri kami. Amin.. amin.. amin Yarobbala’lamin.."
WASIAT NABI MUHAMMAD S.A.W. kepada SAIDINA ALI R.A.;Wahai Ali, bagi orang ‘ALIM itu ada 3 tanda2nya:
1) Jujur dalam berkata-kata.
2) Menjauhi segala yg haram.
3) Merendahkan diri.
Wahai Ali, bagi orang yg JUJUR itu ada 3 tanda2nya:
1) Merahsiakan ibadahnya.
2) Merahsiakan sedekahnya.
3) Merahsiakan ujian yg menimpanya.
Wahai Ali, bagi org yg TAKWA itu ada 3 tanda2nya:
1) Takut berlaku dusta dan keji.
2) Menjauhi kejahatan.
3) Memohon yang halal kerana takut jatuh dalam keharaman.
Wahai Ali, bagi AHLI IBADAH itu ada 3 tanda2nya:
1) Mengawasi dirinya.
2) Menghisab dirinya.
3) Memperbanyakkan ibadah kepada Allah s.w.t.
Wang RM50 atau S$50 kelihatan begitu besar bila dibawa ke kotak derma masjid, tetapi begitu kecil bila kita bawa ke supermarket. 45 minit terasa terlalu lama untuk berzikir tapi betapa pendeknya waktu itu untukpertandingan bola sepak. Semua insan ingin memasuki syurga tetapi tidak ramai yang berfikir dan berbicara tentang bagaimana untuk memasukinya. Kita boleh mengirimkan ribuan ‘jokes’ dan ’surat berantai’ melalui e-mail tetapi bila mengirimkan yang berkaitan dengan ibadah seringkali berfikir 2 atau 3 kali……FIKIRKAN LAH, tepuk dada tanya selera.

Wednesday, May 17, 2006

Internet Biz

By azryn akmal | 12:32 AM | 0 Sweeties | Filed :
Agak2 pernah tak korang dengar nama Irfan Khairi? siapa dia nie? setakat yg aku tahu, si Irfan Khairi ni adalah jutawan internet yg baru 25 thn (sebaya akulah..). mcamana dia boleh kaya? jawapannya ialah internet bisuness. zaman serba canggih ni, mcm2 kita boleh lakukan untuk menjana pendapatan kita walaupun di hujung jari.

Kenape tb2 aku bukak cter pasal ni? sbbnya aku br je berkenalan dgn salah seorg pelopor internet business (IB) ni. bukan suku-sakat si Irfan tp si Z ni lain, malah si Z dah ada buku sendiri; bagaimana nak memulakan langkah dlm perniagaan alam siber. kalau nak diikutkan, byk jugakla laman web yg pernah aku surf berkaitan dgn IB , mcm2 cara yg diaorg buat utk dptkan wang poket melalui internet. tp sumenya punye satu persamaan iaitu kenalah bermodal. x kiralah samada kita kena beli buku dia atau modal sket utk mulakan sesuatu perniagaan tu. dr cter Z, dia kata dah hampir setahun dia berhenti keje n duduk umah tgu duit masuk, dlm sehari dia boleh dpt RM500 - 600. kalau sebulan?? just imagine..aku pun donlod la sample buku dia dr laman web, so far aku x tau samada nak buat mende ni @ tak, biasanya aku ni berkobar2 (bak kata vince/yasin) awal2 jer, pastu, ilang..tp insyaallah, aku ingat nak try jugak la, ble ade masa2 lapang…

One more thing, dlm thn ni ramai rupanya kwn2 aku yg nak mendirikan rumahtangga, lelaki n perempuan. dlm yahoogroup masing2 dok bz display kad jemputan masing2, alhamdullillah..aku pun x lama lg nie, harap2 ramailah yg sudi dtg ke majlis aku nnti. btw, congrats to shah, zahir, ogy jkees, syierah n zuraida (tak tau tul ke tak), juga pada yg dah slamat/bakal bergelar mama/papa ame, intan, eima, n jay, bg mereka2 yg masih dialam bulan madu tu, ruwaida, asmak, maul; semoga bahagia hingga ke akhir hayat. bg sape2 yg dlm perancangan tu, moga dipermudahkan urusan kita nnti..wassalam..

Monday, May 15, 2006

tulis2 cari pasal

By azryn akmal | 9:13 PM | 0 Sweeties | Filed :
pagi ni ujan lebat gler, sedapnye kalau dpt sambung tido, itupun kalau la aku ni bos, sah2 la aku bangun kul 10, hehhe..tp memandangkan aku ni ‘bukan’ bos lagi so terpaksa la angkat kaki n sangkut tuala g mandi g toilet..sejuknye hanya tuhan yg tau..btw, pg nie aku mmg plan nak kua lambat. selain nak mengelakkan jem, ari ni bos kecik aku cuti, so lehla lewat2 sket, ala..ujan lagipun, confirm la jalan kat shah alam ni slow motion jadiknye so aku tiba ofis pun dah dekat kul 9, selamat…seperkara lagi, skang nie aku xleh nak masuk awal sgt sbb kunci opis aku tertinggal kat kg, so kalu nak dtg tu kenalah tunggu dlm 8.30 ++ supaya dah ade ofismate aku dlm tu, x nakla tercegat kat luar, bukan ade port pun kat sini..kantin pun jauh, malas la makcik..
btw, ofis kitaorg confirm akan pindah akhir bulan mei nie, dekat sket la berbanding skang cume bezanye kitaorg skang dah sebumbung ngan management/department lain. kalau sblm nie, sukati la masing2 nak dtg lambat @ cepat tp ble dah pindah sok, rasanya x dptla we all nak wat camtu lagi..apatah lagi nak berfoya2 kat tesco @ lepak makan breakfast lelama, hehee..
apapun, aku nak amik kesempatan wish the best 4 mrs ogy, semoga sihat walafiat selalu & jaga badan bebaik pasni, hehe.. aku gak yg xde perubahan, hahaha…okla, gua nak check email plak, dah beratus gamaknye, chowcincau…!!

Monday, March 27, 2006

sesak Nafas kU

By azryn akmal | 9:28 PM | 0 Sweeties | Filed :
last weekend aku g teluk kemang, ns..saje jalan2. ni kali kedua sejak reunion masa dgn bebudak jkkp dulu. tmpat dia macam tu la jugak, nothing special. dlm pada tu sempat jugak la beli t-shirt, saje wat kenangan. btw, tujuan aslnye nak mengamik mak mertua aku kat seremban, tiba2 dtgla idea nak g mandi2 pantai lak. kalau ikut hati, memang aku x rela sbb satu hal apa pun x bawak, lagipun hubby aku start shift malam isnin tu, takut dia penat jer tp member tu sanggup so jalan je lar..skang nie, mak mertua aku ada kat umah, rasa mcm x bape best plak nak balik umah sendiri, hehee..aku ngan dia xlah kamceng sgt, suam2 kuku pun x jugak. ntah nape start dr aku kenal dia, disebabkan satu benda terus dalam pale otak aku dah set yg aku mmg xleh nak ‘masuk’ sgt dgn dia, x kiralah apa pun perkara yang kita org nak buat. aku cube gak nak buat baik tp selalunye aku la yg malas sendiri tp setakat nie xdelah plak aku nak melawan @ x layan terus dia. yg bestnye ble hubby aku pun mcm dah phm sgt perangai aku ngan mak dia, so dia x byk komplen cuma bg nasihat je lar, kena pandai amik hati org tua tu. aku no hal setakat borak2 kosong bolehla tp lebih dr tu, mungkin tidak..jahat ke aku nie? almaklumla, bukan menantu pilihan, hahahaa…
so, bulan 8 ni adik ipar aku nak kawen plak. aku dah plan, aku nak buat sikap berkecuali dlm hal2 pengurusan wat majlis ni sbb aku MALAS nak masuk campur sgt, pandai2la diaorg wat sendiri. memandangkan bakal biras aku pun wat ‘dek’ jer so aku pun x bape ingin sgt nak kongsi ilmu ngan dia. kalu dia nak, dia akan ckp tp kalu nak suruh aku wat itu ini, sorry i’m bz..
moral of the story, aku memang meluat ngan org yg menyombong x tentu pasal ni. sket2 leh la tp kalu memanjang nak kita yg layan dia bagus, sorryla ek, tak kiralah apa pangkat ko skalipun, makcik xde masa, hehehe…mcm lepas geram la plak, nasibla org yg baca blog aku hari ni..hahahaa…
arini bos kecik aku cuti so dptla aku kondem komputer dia kejap, sample pun dah siap aku buat so apa nak buat lagi, dial la ape yg patut sementara line tgh clear ni. tghr ni nak makan ape ek? bosan gak asyik g seksyen 2 jer tp nak jalan jauh sket, malas. hopefully ofismate aku rajin bawak g tempat lain plak..ok la, jumpa lagi, wassalam….