Thursday, August 14, 2008

TaYar BerI peNgaJaraN

By azryn akmal | 7:37 PM | 0 Sweeties | Filed :
semalam aku dpt pengajaran baru, selama ni aku main belasah je bwk kete sana-sini, so smlm ptg on the way nak balik kije, selamat tayar kete aku pecah, belakang sebelah kiri ;( yg lebih teruknye bahagian belakang kete (x tau la pe nama) selamat tertanggal sebelah..nasib baikla masa tu jalan tu 2 line, kete pun x byk sgt, motor pun xdelah byk, bile aku dgr bunyi jatuh jer, cpt2 aku berenti, gigil jugak la kejap, tgk2 ada satu abg motor tu patah balik, tlg tengokkan, bile bukak bonet sume ade, spare tyre siap2 tp yg nak bukak skru tayar tu xde, puas gak dia selongkar, masa tu aku rasa mcm nak nangis, sbb hp aku takde bateri la plak!!
last2 aku pinjam hp abang tu call hubby aku, suruh dia balik skang bwk la pape yg patut, abang motor tu mmg nak tolong tp xleh sbb alatan xde, dia dah bg pinjam hp pun dah cukup baik ;) at last sebelum dia blah, dia pesan suruh aku tggu dlm kete, lock siap2 tgu sampai hubby aku sampai. jenuh jugakla dlm kete, tetiba polis peronda plak berhenti, tanya punya tanya dia kata bahaya tunggu kat situ sesorang, kat situ area org menyamun..alahai..and then, xpelah dia tunggukan sementara abang aku sampai. dlm pd tu dia cuma tgk2 jer, siap mention lg dia xleh tolong wat pape, takut berpeluh, ceh!! tau la pakai uniform, tp yg klakanya aku dpt rasa yg 2 org polis ni mmg takde pengalaman kot tukar tayar, dlm kete peronda pun rasanya brg pun xde, siap dia plak g check tayar kete dia ok ke tak, hehe..
last2 ble abang aku sampai, terus abang aku tukar tayar, mat polis tu tlg jugak la, tolong tengok jer..blakang yg tercabut tu selamat abang aku ikat balik, buat sementara tp skru dia sume habis tertanggal..on the way balik, aku bwk 80 km/j jer, takut jugak tayar spare tu, sbb bunga dia mmg dah botak habis, lagi la yg blakang tu anytime jer boleh tertanggal balik..
apapun, ble namanya dah pakai kete bersedialah utk berdepan dgn benda mcm nie, mujur jugak la aku tak kena tgh2 highway ker, x kena naya seret besi tu, mau kemek plak, lagila time org ramai, mau jdk perhatian. satu yg pasti, tayar tu mmg tayar celup sbb dia cuma tertanggal kat tgh2, siap nmpk wayar2 sume. mlm td jugak abang aku sibuk surf internet, tgk mcmana nak surekan yg tayar kete kita tu baru ke tak, so pasni leh la memasing check ade tulis cth DOT: 2407 means tayar tu dibuat minggu ke 24 (setahun ade 52 minggu) & dlm tahun 20′07′. tayar aku yg pecah tu dah 5 thn rupenya tgu saat & ketika jer nak meletup!
whatever, inilah pengajaran utk aku..

No comments:

Post a Comment